Toliko kondenza, da je kapljalo s stropa

»Prenova 37 let starega doma je bila nujna. Od gradbenih posegov bi izpostavil obnovo jeklene strešne konstrukcije in njeno izolacijo, ki je doslej sploh ni bilo. Zaradi kondenza je v dvorano občasno namreč tako kapljalo, kot da bi puščala streha,« nam je zaupal krški župan Miran Stanko. V 1,7 milijona vrednem projektu je krška občina sodelovala s 315 tisočaki vložka, medtem ko bodo glavnino naložbe pokrili z evropskim in deloma državnim denarjem.

V Krškem so ponosni, da so bili lani uspešni na zahtevnem razpisu, ko so morali v potegovanju za razpoložljivih 7,2 milijona evrov, namenjenih sofinanciranju obnove javne kulturne infrastrukture v Sloveniji, v kratkem času pripraviti vso potrebno dokumentacijo. Po besedah vodje projekta Andreja Sluge je šlo vse zelo hitro. Sklep o odobritvi projekta so prejeli dan pred božičem lani, januarja so s kulturnim ministrstvom podpisali pogodbo, izpeljali javni razpis za izbiro izvajalca (izbrano je bilo domače gradbeno in komunalno podjetje Kostak) in maja začeli dela.

V kino ne bo treba več v Novo mesto

Krški kulturni dom so po načrtih brežiškega arhitekta Franca Filipčiča s samoprispevkom občanov zgradili leta 1977, njegovo odprtje je sovpadalo z osrednjo proslavo ob 500-letnici mesta Krško. Sprva se je imenoval Delavski dom Edvarda Kardelja in je vse do leta 2003, ko je občina Krško nase prenesla ustanoviteljske pravice in sprejela sklep o ustanovitvi javnega zavoda Kulturni dom Krško, deloval kot samostojna institucija na področju kulture in izobraževanja. Od leta 1987 v njem deluje informativni center krške jedrske elektrarne.

Do začetka letošnje prenove, ki jo bodo z nastopom Big banda RTV Slovenija slovesno sklenili danes, je v dvorani deloval še edini kinematograf v Posavju. Tudi ta bi bil brez posodobitve, ki je prinesla digitalizacijo in sodobno ozvočenje ter s tem možnost predvajanja najbolj svežih in zahtevnih izdelkov svetovne filmske produkcije, zapisan podobni usodi kot pred leti odmrli kinematografi v regiji. Direktorica Kulturnega doma Krško Katja Ceglar je prepričana, da ljubiteljem filmov poslej ne bo več treba hoditi v Novo mesto in Zagreb. V prenovljenem hramu krške kulture bodo na račun nekaterih novih vsebin do konca prihodnjega leta pridobili tudi šest novih delovnih mest.