Uporaba je preprosta – vakuumsko zapakirate meso, zelenjavo, ribe ali drugo živilo, ki mu po želji dodate začimbe ali zeliščno maslo, ter vstavite v kuhalnik Sous-vide, ki nato sam poskrbi za vse drugo, vi pa samo določite želen čas kuhanja. Za hrustljavo skorjico zrezek na koncu samo še na hitro popečete in specialiteta je pripravljena. Poleg mesa lahko pripravite tudi vrsto drugih jedi, od umešanih jajc do posladkov – odkrili boste povsem nove in polne okuse, kajti vsi sokovi, hranila in arome ostanejo med kuhanjem točno tam, kjer naj bi ostali – v hrani. Zdravo, okusno, slastno s pomočjo sodobnega domačega chefa v vaši kuhinji – kuhalnika Sous-vide iz Gorenja.

Kaj pomeni kuhanje Sous-vide

Metoda kuhanja znana pod nazivom Sous Vide je zelo priljubljena v številnih priznanih restavracijah. Sous Vide je francoski izraz, ki pomeni »pod vakuumom« in opisuje hrano, vstavljeno v vrečko, v kateri ni zraka, in ki je potopljena v vodno kopel. Hrana se dlje časa kuha na natančno nastavljeni nizki temperaturi, s čimer dosežemo najboljši možni okus in mehkobo. Kuhanje v vakuumu omogoča, da se hrana kuha v lastnem soku ob raznih začimbam. Vsi vitamini in minerali tako ostanejo v hrani in poudarijo njen naravni okus. Zaradi tega je hrana bolj zdrava, mehkejša in okusnejša.

Mehkejše in okusnejše meso

Meso, ki se pripravlja v načinu Sous Vide, je mehkejše, tako da za pripravo lahko uporabljamo tudi kose mesa, ki so nekoliko slabše kakovosti, vendar polnejšega okusa, na primer podplečje (bržola) ali hrbet (šimbas). Ker metoda omogoča, da je v posamezni vrečki samo en kos mesa, kuha pa se lahko več vrečk hkrati, lahko hkrati ustrežemo več različnim okusom, željam ali prehranskim potrebam. Ker je po metodi Sous Vide sestavine skoraj nemogoče prekuhati, je možna priprava hrane v naprej, kar je odlično za družinske obroke in zabave.