Kuhano vino, ta slastna mešanica vina in vode ali čaja, ima pri nas že dolgo tradicijo. Prav gotovo se ustavljate na stojnicah, kjer si v dobri družbi privoščite kozarec omamno dišečega vina, ki vas prijetno pogreje in vam na ustnice nariše nasmeh. Kuhano vino lahko brez večjih težav pripravite tudi sami, a receptov je prav toliko kot pivcev! Izbira je tako povsem odvisna od vašega okusa, da pa vam bo pri tem lažje, smo za vas pripravili kratek pregled skrivnosti velikih mojstrov kuhanega vina.

Belo ali rdeče, kakovostno ali nekoliko slabše?

Prva dilema se začne že pri izbiri vina – je za kuhanje boljše rdeče ali belo vino? Četudi za »pravo« kuhano vino nekako velja belo, pa tudi rdeče ni nič manj okusno. Izbira barve je torej povsem odvisna od vašega okusa in od okusov vaših gostov. Veliko vprašanje je tudi kakovost vina, ki ga uporabljate za kuhanje. Čeprav nekako velja, da je za kuhanje primerno tudi vino slabše kakovosti, in da je boljše vino pravzaprav škoda porabiti za kuhanje, to ne drži povsem. Res je, da vino slabše kakovosti po grlu precej lažje steče v kuhani obliki, saj sladkor in začimbe naredijo svoje, res pa je tudi, da je s kakovostnim vinom tudi končni rezultat precej bolj okusen.

Sladkor dodajte po okusu

Dobro kuhano vino vsebuje tudi nekaj dodatkov, brez katerih ne bo šlo. Izberite si svoje najljubše! Kuhano vino moramo med kuhanjem še dodatno sladkati. Količina sladkorja je seveda odvisna od vašega okusa, a približna mera je od 100 do 200 gramov sladkorja na liter tekočine – seveda pa lahko mero tudi prilagodite. Pomembno je tudi, da sladkor dodate dovolj zgodaj v procesu kuhanja, da se povsem raztopi in tako poskrbi za enovito konsistenco tega čarobnega napitka.

Brez začimb seveda ne gre

Začimbe so, poleg vina seveda, najpomembnejši del kuhanega vina. Med najbolj običajne začimbe, ki se skoraj vedno znajdejo v kozarcu kuhanega vina, spadajo klinčki, cimet in rezine limone. Tudi pri začimbah velja, da se morajo dodobra prekuhati v vinu, da mu res podarijo tisti pravi okus. Seveda ste pri izbiri začimb lahko tudi nekoliko bolj inovativni in preizkusite še kako malce bolj nenavadno začimbo. Odlično se denimo obnesejo: ingver, lovorjev list, brinove jagode, vanilijin sladkor, pomaranče, mandarine, janež, bezeg in muškatni orešček.

Razredčite ga z vodo ali mu dodajte rum

Če se vam okus čistega vina zdi premočan, ga lahko pri kuhanju tudi razredčite in tako poskrbite za malce manj intenziven napitek. To lahko storite s čajem ali vodo; razmerje pa je ponovno odvisno od vašega okusa. Če pa si želite, da bi imelo kuhano vino močnejši okus, napitku na koncu kuhanja dodajte nekaj žlic ruma - belega ali navadnega, ki ga uporabljate za potice. Tak napitek je kot nalašč za hladne zimske dni, ko potrebujete malce topline!

Pripravljeni – pozor – kuhajmo!

Priprava je za nami – zdaj je čas, da vino skuhamo. Tudi tu velja upoštevati nekaj osnovnih zakonitosti, ki bodo vinu podarile resnično nepozaben okus. Pri kuhanju vina je pomembno, da se mešanice okusov in arom dodobra premešajo med seboj, zato je najbolje, če prav vse sestavine, ki jih nameravate uporabiti (razen ruma), stresete oziroma zlijete v eno veliko posodo, nato pa začnete s kuhanjem. Alkohol pri višjih temperaturah izhlapi, prav tako pa vino spremeni tudi nekatere svoje lastnosti, zato je pomembno, da kuhano vino ne vre zelo intenzivno. Najbolje je. da ga počasi in previdno segrevamo do blagega vretja – nato pa slasten napitek odstavimo in postrežemo neučakanim gostom. Na zdravje!

Vir: www.delimano.si