Najboljši slovenski biatlonec na Rudno polje prihaja kot tretji tekmovalec biatlonske karavane. "Sezona se je začela zelo dobro in idealno bi bilo, če bi se tako nadaljevala. A moj glavni cilj je postavljen na konec sezone in do takrat je še veliko tekem. Želim biti na visokem nivoju, čim boljši in seveda si želim zmag. Zadovoljen bom le, če bom zmagal. Vse ostalo je lahko odlično, ne pa perfektno," razmišlja Fak.

Zadovoljila ga bo le zmaga, pritiska pa ne čuti

Sezona se je zanj odlično začela, zato zase pravi, da je vesel, pozitiven in seveda si želi stati na najvišji stopnički. "To je edino, kar bi me zadovoljilo." Pokljuka je seveda dodaten izziv. "To je naša trdnjava in želimo jo ubraniti. Vsi smo zelo motivirani, to je naše in tega ne damo," je v smehu pristavil tekmovalec, ki ima na Pokljuki že zmagovalno izkušnjo. "Upam, da se bo to še ponovilo in da je moja pripravljenost dovolj dobra."

Pri tem je najbolj pomembno, da domača tekma za Faka ni dodatna obremenitev. "Ne čutim pritiska navijačev. Glavna težava je moja prevelika želja, posledično hitenje in napake. Za vrhunski dosežek moram biti sproščen in v tem uživati. Meni je vseeno, ali je tekma v Hochfilznu, Östersundu ali na Pokljuki. Bolj sem vesel le po tekmi zaradi gledalcev, ki pospremijo uspeh."

Na zahtevni progi tri tekme v treh dneh

Na Pokljuki bodo imeli moški tudi izredno težak program, saj se bodo v treh dneh pomerili na treh tekmah. "Vsaka tekma pusti posledice. Meni se ne uspe regenerirati tako hitro, kot bi si želel, a verjamem, da imamo vsi tekmovalci enake težave s tem in ne glede na vse, moram vsakič dati vse od sebe."

Zahtevna je tudi Pokljuška smučina. Fak pravi, da je na Rudnem polju prav tako kot v Hochfiznu treba tekmovati z glavo. "Proga je zelo dinamična z veliko spremembami ritma. Je zelo zahtevna, a tukaj se pokaže več lastnosti posameznega tekmovalca. Strelišče je nekaj lažje kot v Avstriji, a vseeno ima svoje skrivnosti in te lahko kaznuje."

Želi predvsem ostati zdrav

Bolj kot tekem in tekmecev se Fak boji za lastno zdravje, saj je velik del lanske sezone zaradi bolezni izpustil in posledično zaostal za lastnimi pričakovanji. Pri tem tekmovalec ocenjuje, da je na zunanje vplive morda celo bolj občutljiv kot večina njegovih tekmecev. "Želel bi biti čim več z navijači, a morate razumeti, da so izkušnje pokazale, da sem občutljiv. Do tega lahko hitro pride in če vložim toliko truda v pripravljenost, moram tudi nekaj ur nameniti temu, da ostanem zdrav."