Meritve, ki jih je opravil Curiosity na Marsu, dosegajo zgolj polovico pričakovane vsebine metana v atmosferi, ki so jo pred meritvami ocenili na podlagi procesov na površju planeta. V zadnjih 20 mesecih pa je Curiosity zaznal strmo konico, ki je trajala zgolj dva zemeljska meseca. Pojavi naglih konic so znanstvenike presenetili, saj bi moral metan v atmosferi vztrajati več sto let, v primeru Marsa pa se je njegova raven v kratkem obdobju po skoku zopet spustila na nepričakovano nizko.

Hitri padec ravni metana v atmosferi bi po mnenju znanstvenikov lahko povzročili veter, ki plin razpiha, nato pa velike količine uniči še UV sevanje. Taka razlaga padanja ravni metana v atmosferi pa po drugi strani implicira, da do skokov pride zaradi izbruha metana v bližini kraterja Gale. Če se izkaže, da so to vzroki za konice, bi to pomenilo, da je Mars še vedno precej aktiven planet, metan pa bi pod površjem planeta lahko poleg geoloških aktivnosti proizvajale tudi biološke aktivnosti.

»Prepričano smo, da je (na Marsu, op. p.) metan,« je povedal član ekipe projekta Curiosity John Grotzinger. »V kamnih so ohranjene tudi organske snovi. Oboje je konsistentno z nekdanjo ali trenutno prisotnostjo življenja.«