Da je slovenskemu športu mar, kdo bo novi prvi mož Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ), je dokazala včerajšnja volilna skupščina, na kateri je bilo prisotnih kar 105 od 107 delegatov, ki so imeli skupaj 145 glasov. Le predstavnik sponzorja Telekoma se je odločil, da svojega glasu ne bo namenil nikomur izmed kandidatov, Bogdanu Gabrovcu, Zoranu Jankoviću ali Andražu Vehovarju. Ko je Gabrovec v prvem krogu zbral 64 glasov od 142 možnih (Zoran Janković jih je prejel 40, Andraž Vehovar pa 38), je postalo jasno, da bo v drugem krogu gladko porazil ljubljanskega župana. Tako se je tudi zgodilo, saj je Gabrovec prejel 89, Janković pa 51 glasov.

Volilna skupščina se je začela po nepričakovanih notah, saj je tik pred začetkom do Marjana Batagelja, kandidata za podpredsednika iz vrst Ragbi zveze Slovenije na Vehovarjevi listi, pristopil Aleš Remih. Predsednik volilne komisije je Batagelju pokazal list, na katerem je pisalo, da ragbi zveza pooblašča drugega delegata z glasovalno pravico. »Andraž, opravičujem se ti, ker si ostal brez enega od treh podpredsednikov, ampak športa si nisem tako predstavljal,« je dejal Marjan Batagelj in zapustil prostore ljubljanskega hotela Union. Prošnji Andraža Vehovarja, da želi imeti nekajminutni premor, da se odloči, »ali ima sploh smisel iti naprej«, je skupščina ugodila. Vehovarjev odgovor je bil v nadaljevanju odločen. »Odločili smo se, da gremo naprej z isto ekipo, kot smo jo predlagali. Niti na misel mi ne pride, da bi se Janez Sodržnik tudi na moji listi znašel kot kandidat za podpredsednika ter hkrati sedel na treh stolčkih. Na listi ostaja Marjan Batagelj!« je zatrdil Vehovar in prejel bučen aplavz, ki je dal slutiti, da ne bo izpadel v prvem krogu glasovanja.

Toda zgodilo se je drugače. »Nisem niti razočaran niti nimam kakšnih drugih posebnih občutkov. Žal mi je le tistega zapleta na začetku s podpredsednikom Batageljem, ki nas je verjetno stal drugi krog. Zaradi tega sicer ostaja malce grenkega priokusa, a ni nič hudega in tragičnega,« je po izpadu v prvem krogu dejal Andraž Vehovar in dodal: »Nismo pričakovali, da nas bodo tik pred volitvami seznanili s tem, da smo praktično ostali brez podpredsednika, da so nas seznanili na osnovi neke administrativne napake, da so nam vzeli glasove... A zadeva je že mimo.« Na vprašanje, ali bi, če bi lahko zavrtel čas nazaj, kaj spremenil v svoji kandidaturi, je odgovoril: »Bi, seveda bi. Vsekakor bi se prej lotil predvolilne kampanje, saj smo se je tokrat nekoliko prepozno. Drugega niti ne bi spreminjal, saj sem prepričan, da smo storili vse, kar je bilo mogoče, v danih okoliščinah.«

Janković: Zmotili so me laži, podtikanja in insinuacije

Potem ko je pred desetimi leti na Cipru izgubil boj za predsednika Evropske rokometne zveze (EHF), je Zoran Janković včeraj ostal praznih rok še v enem. »Ciprska šola je bila zame dobra, zato tokrat nisem veliko pričakoval. Naredil sem vse, kar znam in zmorem, na koncu pa odločajo delegati. Tisti, ki gre pri glasovanju za zaveso, odloča o tem, kako vidi razvoj športa v prihodnje. A zavesa včasih spremeni značaj človeka,« je po porazu v drugem krogu ocenil Zoran Janković, ki se ne strinja s tem, da se je prepozno odločil za kandidaturo. »Bolj me moti to, da so nekateri mediji ustvarjali laži, podtikanja in insinuacije na moj račun, da sem pritiskal na posamezne delegate in zveze. Nikomur nisem nič ukazal ali grozil, da mora kdo glasovati zame,« je dejal Janković, ki se po neuspešnem prvem poskusu naskoka na vrh OKS ne bo odločil za ponovnega: »Ne, nikoli več. S tem se moja funkcionarska zgodba v športu končuje.« Podobno obljubo je pred leti prelomil, tokratna je zvenela resneje.

Gabrovec: Negativno me je presenetilo ozadje

Največ razlogov za dobro voljo in zadovoljstvo je imel Kocijančičev naslednik Bogdan Gabrovec. »Eden izmed prijateljev mi je dejal: Bogdan, ostani takšen, kot si. Toda v tem trenutku je to zelo težko, saj sem pod stresom zaradi dogodkov na začetku volilne skupščine,« je pred začetkom petminutnega predstavitvenega nagovora pred prvim krogom glasovanja izza govornice povedal Bogdan Gabrovec. Po zmagi v finalu proti Jankoviću je bil njegov obraz precej bolj zadovoljen in nasmejan. »Moja zmaga je zmaga slovenskega športa. Verjamem, da je večinski konsenz, ki se je pokazal v obeh krogih glasovanja, dobra popotnica za uresničitev vsega, kar smo zapisali v programu. A program ni bil napisan zato, da bi ugajali javnosti, medijem in volilnemu telesu, ampak je bil narejen iskreno in z namenom, da ga lahko v tem mandatu tudi uresničimo.« Gabrovca ni presenetil tesen izid med Jankovićem in Vehovarjem v prvem krogu, ampak nekaj drugega: »Negativno me je presenetilo ozadje v zadnjih dneh in celo na dan volitev. Mislim, da so takšne zadeve nepotrebne in nesmiselne, saj so na vse skupaj vrgle slabo luč. Športni duh bi moral vladati ves čas predvolilne kampanje.«