Že druga zaporedna odpoved zimske klasike na odprtem drsališču na Trgu republike meče senco na organizatorje dogodka Ice Fest. Hokejisti Olimpije so morali tekmo spet odigrati v tivolski dvorani. Potem ko se je ledena ploskev v središču Ljubljane v ponedeljek začela nevarno krhati, so se včeraj ustrašili dežja, ki bi onemogočil regularne pogoje za igro. Na koncu ni bilo ne dežja ne spektakla.

Zapleti na področju trženja

Ob tem se v povezavi s prireditvijo, ki je že na samem začetku doživela fiasko, znova odpira vrsta vprašanj. Dejstvo je, da bo učinek prepoznega začetka del na Trgu republike, ki je pozneje sprožil plaz nevšečnosti na ledenem igrišču, opazen v blagajni tivolskega kluba. Nikakršnega zagotovila ni, da bo Olimpija sploh ustvarila predvideni dobiček, potem ko je dvojna odpoved tekem na prostem privedla do novih zapletov na področju trženja dogodka. Predsednik kluba Marko Popovič je pojasnil, da bodo morali zdaj še enkrat zagnati oglaševalsko kampanjo, morebiti pa si bo kateri od sponzorjev ob tovrstni šlamastiki premislil in celo prekinil sodelovanje z Olimpijo. Ni dvoma, da sta se tivolski klub in podjetje Lucky Luka, ki šele od prejšnjega ponedeljka pripravlja in vzdržuje igrišče, znašla v neprijetnem položaju, saj se je v javnosti obema znižal ugled. Očitkov, da bi pri organizaciji Ice Festa lahko ubrala bolj profesionalno pot in vendarle izpeljala dogodek, se bosta stežka otresla.

Ob tem ni nepomembno, da je Olimpija ravno na odpadlih tekmah z Albo in KAC na Trgu republike načrtovala največji dobiček od prodaje vstopnic. Del denarja bi nakazali na bančne račune igralcev, ki jim v Tivoliju tako kot lani ob tem času spet zamujajo plače. Zdaj bo veliko odvisno od nadaljnjega dogajanja na odprtem drsališču. V klubu se še niso odločili, ali bodo ob koncu decembra organizirali eno ali dve tekmi na prostem, zaradi že videnih težav pa nihče ne more z gotovostjo trditi, kakšna bo sploh usoda prihajajočih prireditev. Kot pravi soorganizator dogodka Luka Klasinc, je veliko možnosti, da bodo jutri vendarle izpeljali manj pomembno tekmo državnega prvenstva med Olimpijo in Jesenicami. Kot je zatrdil Klasinc, je bilo hokejsko igrišče včeraj popoldne že v »odlični pripravljenosti«, tekmo med Olimpijo in KAC pa so po njegovih besedah odpovedali le zaradi napovedanega močnejšega dežja, ki ga v Ljubljani v času predvidene tekme sploh ni bilo. »Tudi sam sem preizkusil led in izvajal piruete,« se je pohvalil nekdanji umetnostni drsalec, ki je nastopil tudi na olimpijskih igrah v Albertvillu.

Razočarani tudi mladi hokejisti

Je bil pa Klasinc podobno optimističen že v ponedeljek pozno popoldne, ko so prvi trening na prostem opravili hokejisti Olimpije. »Poglejte, kako dober je led,« nas je ogovoril, a se je le dobro uro kasneje na lastne oči prepričal o krhkosti ledene ploskve. Stroj za čiščenje površine je z igrišča namreč lomil kocke ledu, da so nastajale luknje, kar je mladincem Slavije in Jesenic preprečilo igranje prvenstvene tekme na Trgu republike. Oblečeni v hokejska oblačila so se morali preseliti na obrobje mesta v zaloško dvorano, kar je skazilo njihovo razpoloženje. Nič čudnega, da so bili razočarani, ko pa se je zaloški vratar Luka Sotlar temeljito pripravil na obračun pod zvezdami in si na čelado nadel zimsko kapo, medtem ko so si nekateri igralci po vzoru zvezdnikov iz NHL s črnilom namazali predel obraza pod očmi. »Tekma mladih hokejistov je bila mišljena tudi kot preizkus zmogljivosti ledene ploskve. S prirejanjem zimskih klasik nima težav le Ljubljana. To se dogaja povsod,« je razlagal Luka Klasinc.

Dodajmo, da so bili pri Olimpiji kar malce presenečeni, da so morali na prizorišče zimske klasike pripeljati stroj za čiščenje ledu in hokejske gole kar iz tivolske dvorane, potem ko je bil dogovor, da bo za vse dejavnike v povezavi z igriščem poskrbelo podjetje Lucky Luka. Tivolski klub je imel zaradi tega nepredvidene dodatne stroške. »Tukaj je šlo za pomoč Olimpije, s katero smo partnerji projekta. Zdaj na drsališču na Trgu republike vozi naša 'rolba', ki je manjša in ima manjše obremenitve. Pri tako zahtevnih dogodkih skušamo sodelovati z roko v roki, obenem pa oboji pazimo na vsak evro,« je odgovoril Klasinc, ki glede dosedanjega poteka dogodkov na odprtem drsališču ne obžaluje ničesar, želel bi si le kakšen teden več časa za pripravo igrišča.

Namesto spektakla na prostem so hokejisti Olimpije tako spet igrali v Tivoliju in z 2:0 premagali koroški KAC. Okoli 1500 obiskovalcev (vstop na zahodno tribuno je bil tako kot v nedeljo prost) je videlo razpoloženo Olimpijo, ki si je odločilno prednost za deseto zmago v sezoni priigrala v drugi tretjini. Ljubljančane je v vodstvo popeljal Igor Cvetek, končni izid pa je postavil Hunter Bishop. Olimpija ostaja na zadnjem mestu v EBEL, v petek pa bo gostovala na Dunaju.