Trije porazi na uvodnih treh tekmah (Berlin, Asseco Resovia, Budvanska Rivijera), zadnje mesto v skupini C brez osvojene točke in razmerje v dobljenih in izgubljenih nizih 2:9 – to je popotnica odbojkarjev ACH Volleyja pred današnjim obračunom s Črnogorci. V domačem taboru se zavedajo, da bi glede na vrstni red po polovici skupinskega dela tekmovanja (Berlin 7 točk, Asseco Resovia 6, Budvanska Rivijera 5, ACH Volley 0) današnji poraz ali vsaj že izguba točke v »Tivolleyju« pomenila ne samo zadnje mesto in izpad iz lige prvakov, ampak tudi iz drugorazrednega pokala CEV, kamor pelje tretje mesto.

V manj kot dveh tednih se bodo slovenski prvaki še drugič pomerili z ekipo iz Budve, ki je na domačem igrišču v Mediteranski dvorani zmagala s 3:1 (19, –18, 20, 22). »Tekma v Črni gori je bila za nas zamujena priložnost. Gostitelji so v primerjavi s svojima prvima tekmama igrali slabše, kot sem pričakoval, a na žalost smo tudi mi igrali precej slabše, kot zmoremo. Predvsem servis in sprejem sta bila glavna krivca, da na gostovanju nismo prišli do boljšega rezultata – točke ali še česa več,« se tekme v Budvi, na kateri je v dresu slovenskih prvakov debitiral 29-letni in 191 centimetrov visoki podajalec, Poljak Michal Kozlowski, spominja trener ACH Volleyja Tomi Šmuc.

Med obema tekmama s Črnogorci (na prvi sta pri gostiteljih blestela predvsem Yosleyder Cala Gerardo, Kubanec z ameriškim potnim listom, s 24 točkami in kapetan ter črnogorski reprezentant Vojin Čačić s 17) je ACH Volley na slovenski sceni odigral tri tekme. V državnem prvenstvu je v gosteh premagal Salonit in Šoštanj Topolšico (oba s 3:1), na povratni četrtfinalni tekmi slovenskega pokala doma Calcit (3:2), a na nobeni blestel. »Na vseh treh tekmah smo se precej mučili in želena forma ni na najvišji ravni. Imamo naporen ritem, vsaka tekma pa zahteva priprave, zato nam zmanjkuje časa za kakovostne treninge. Zato ne moremo eksperimentirati in se posvetiti uigravanju, vse to pa posledično kvari tudi ritem ter razpoloženje v ekipi in okoli nje,« se zaveda Šmuc, ki v domačih tekmovanjih (prvenstvo in pokal) še ne pozna poraza, v Evropi pa ima po treh tekmah tri ničle.

Toda tudi za tarnanje in zamujene priložnosti ni časa, kajti v slovensko prestolnico prihaja ekipa iz mesta, znanega tudi po hotelu Slovenska plaža in istoimenski plaži. Pred drugo domačo tekmo v letošnji ligi prvakov (na premieri je celoten plen iz Ljubljane odnesla poljska ekipa Asseco Resovia iz Rzeszowa, ki je zmagala s 3:0) trener Šmuc kljub vsem težavam ostaja optimist in se nadeja prve zmage med evropsko elito. »Pred nami so še tri tekme v skupini C in zagotovo se ne bomo vnaprej predali, kajti možnosti za napredovanje seveda še vedno obstajajo. Gostom bi se radi oddolžili in maščevali za poraz na prvi tekmi v Črni gori ter zmagali. Upam, da smo se na tekmi v Budvi vsi skupaj česa naučili in da bo tokrat drugače. Zelo lepo in dobrodošlo bi bilo pred domačimi gledalci doseči prvo zmago v ligi prvakov in mislim, da je to mogoče. A le ob pravem pristopu in še boljši igri kot na prvem medsebojnem dvoboju,« meni 38-letni trener Šmuc.

In za konec še nekoliko statistike dosedanjih petih medsebojnih dvobojev slovenskih in črnogorskih prvakov, ki so se vedno pomerili v isti skupini v prvem delu tekmovanja. Pred današnjim šestim obračunom ACH Volley vodi s 3:2 v zmagah: v sezoni 2010/11 je vsaka ekipa slavila pred domačimi gledalci (takrat sta brata Petković igrala vsak za svoj klub: Vlado za ACH Volley, Veljko, ki je pred tem igral za slovenskega prvaka, pa za Budvansko Rivijero), v sezoni 2011/12 so se obakrat veselili Slovenci, v letošnji pa Črnogorci.