»Politična Komunala« so Kranjčani rekli svojemu podjetju, ki je v večinski občinski lasti, ko se tam zaposlili trije (že bivši) mestni svetniki, ki so tako vzporedno s politično funkcijo v SD in SDS dobili tudi na javnih razpisih dobro plačane službe. Ko so letos v začetku leta skušali drastično dvigniti cene odvoza odpadkov, so se v občinah ustanoviteljicah uprli. Kajti izguba, ki je delavcem odnesla klobase ob novem letu, je nastala po zaslugi politike in vodstva Komunale Kranj. Ko so krajani Drulovke in Orehka stisnili v kot občinske pogajalce pri soglasju za gradnjo nove čistilne naprave, je iz njihovega okolja moralo proč tudi prekladanje odpadkov. In v Komunali so račun za to skušali naprtiti vsem občanom, do danes pa nadomestnega prekladalnega platoja niso uredili. Ker so bila za to potrebna nova vozila za odvoz odpadkov, je danes Komunala v rdečih številkah, čeprav ima po drugi strani neugotovljivo vsoto (v milijonih evrov) vezano v bankah.

Plačan obisk Beograda

Toda vodilni v skupščini podjetja vodstvu očitno še zaupajo. Zato sta se Aleš Puhar (predstavnik občine Šenčur in predsednik skupščine ustanoviteljic) in Peter Zaletelj (predstavnik občine Kranj kot največjega lastnika in bivši svetnik) skupaj z direktorjem Evstahijem Drmoto udeležila obiska Beograda. Poleg sta bila tudi vodja kadrovske in splošne službe Saša Pegam ter vodja poslovne enote Vodovod Roman Šter. Pisana delegacija je tja odpotovala – kot nam je povedal Aleš Puhar – na tuje stroške, ker so vse plačali srbski gostitelji, pri vsem pa je sodelovalo tudi podjetje Eltec Petrol, ki mu je Komunala samo v tem mesecu plačala za okoli 25.000 evrov računov. »Ni bil noben izlet, ker so bili prej predstavniki beograjskega vodovoda v Kranju in jih zanimajo naše izkušnje pri optimizaciji vodovodnega sistema,« trdi Puhar.

Kaj sta k boljšim izkoristkom dodala šefinja pravne službe in bivši lokalni politik iz Kranja, ni znano. Je pa seveda zanimivo, da so tridnevno potovanje v celoti plačali gostitelji, ogledali pa so si tudi »primer dobre praske optimizacije daljinskega ogrevanja, ki ga je izvedlo podjetje Eltec Petrol«. Kako gre skupaj, da »prevoz in prenočišča plačajo organizatorji oz. gostitelji obiska« s poslovnimi odnosi javnega podjetja, pa bržkone vedo v skupščini Komunale. Zanimivo: ne vsi. »Jaz o tem potovanju v Beograd nisem vedel nič, niti ni bil povabljen član skupščine podjetja iz naše občine,« se je začudil Franc Čebulj, župan občine Cerklje. Mimogrede: z daljinskim ogrevanjem se Komunala Kranj sploh ne ukvarja. Na poslovnem obisku sta bila torej dva »politična predstavnika« Komunale in en sam iz neposredne dejavnosti – vodovoda.

Pa lahko sklenemo tudi to malce klavrno prednovoletno zgodbo z varčevanjem: delavci so se prisilno morali odreči tudi zakuski pred novim letom, vodstvo pa je stroške obiska Beograda »naprtilo« gostiteljem. Toda jeseni so po občinah na oblast prišli tudi novi ljudje in poslovanje Komunale bo kmalu pod drobnogledom: »Jaz sam sem predlagal, da se ne deli nobenega denarja, če je izguba. Ampak o tem, da tudi pogostitev za delavce odpade, ne vem nič...« nam je dejal Aleš Puhar, kar samo dokazuje, da tudi »ta glavni« ne (z)vedo vsega.