Včeraj pa so s PU Kranj sporočili, da so zaključili preiskavo v drugi zadevi, zaradi katere je moral oditi Horvat, in sicer gre za posle s slovensko podružnico tujega podjetja ISS, ki je za bolnišnico opravljalo storitve čiščenja ter varovanja in receptorske službe. Kriminalisti so zaradi zlorabe položaja kazensko ovadili več odgovornih oseb iz tega storitvenega podjetja ter iz bolnišnice. Bolnišnica je bila v spornih poslih oškodovana za 1,4 milijona evrov.

Horvat zavrača sume

Nekdanji direktor Igor Horvat sicer zavrača sume o nezakonitostih in bo, kot je zatrdil, to tudi dokazal, vodja poslovne enote ISS Jesenice Binka Dedić pa ni komentirala ovadbe, češ da vsebine ne pozna. S preiskavo je zadovoljen predsednik nadzornega sveta bolnišnice Dušan Krajnik: »Zdaj se je izkazalo, da so bili naši sumi potrjeni, ukrepi glede menjave vodstva pa upravičeni. Vesel sem, da policija in tožilstvo delata pospešeno in tudi ministrstvo za zdravje podpira razčiščevanje spornih zadev.« Novi direktor Janez Poklukar je potrdil, da bo isto podjetje storitve za bolnišnico opravljalo do izteka pogodbe prihodnje leto, saj bi bila prekinitev še bolj neugodna. Pri plačevanju računov pa so zdaj precej bolj previdni.

Prav za sporne račune, za sporne ali celo navidezne storitve pa gre v vsej zadevi tudi glede na ovadbo kriminalistov. Ti namreč navajajo jasno favoriziranje podjetja pri sklenitvi pogodbe, neustrezne oziroma nepravilne račune bolnišnici in zaračunavanje neizvedenih ali celo navideznih storitev. Primer so lahko varnostniki, ki zaradi pomanjkanja licence storitev ne izvajajo več. Tako naj bi storitveno podjetje na račun poslov z zdravstveno ustanovo po navedbah kriminalistov PU Kranj pridobilo za 1,4 milijona protipravne premoženjske koristi.

Ovadena tudi glavna medicinska sestra

Kazenske ovadbe so zoper več odgovornih oseb in eno pravno osebo vložene zaradi zlorabe položaja in pridobitve protipravne koristi. Po naših podatkih sta ovadena tako nekdanji direktor Horvat kot glavna medicinska sestra Zdenka Kramar, ki sta bila podpisnika pogodbe na strani bolnišnice. Ovadeni so tudi odgovorni v podjetju ISS. Vrednost pogodbe med ISS in jeseniško bolnišnico je po neuradnih podatkih 1,2 milijona evrov na leto. Že ob prvih opozorilih delavcev, da so močno kršene njihove pravice, so na dan prišli podatki o delu brez licenc, sumljivih gotovinskih poslih z delodajalcem, razhajanju med pogodbenim in dejanskim številom delavcev, ki so v bolnišnici tudi dejansko bili zaposleni, in podobno.

Razrešitev prejšnjega direktorja Horvata je v javnosti močno odjeknila, ker do danes poudarja, da gre pri spornih zadevah (tudi omenjeni pogodbi) le za konstrukt, ki je pripomogel k njegovi odstavitvi. Toda po navedbah predsednika sveta bolnišnice Krajnika so že podali še eno kazensko ovadbo, ki je povezana s prav tako sporno pogodbo oziroma posli z garažno hišo.

Po neuradnih podatkih iz PU Kranj pa čaka kriminaliste še precej dela pri preiskavi očitkov o kaznivih dejanjih prejšnjega vodstva in ozadju spornih pogodb, ki so bile kot po pravilu ugodne za izvajalce in neugodne za jeseniško bolnišnico. Zelo verjetno pa je, da bo šele na sodišču padla končna (o)cena dogodkov v tej zdravstveni ustanovi v zadnjih letih.