Enainšestdesetletni Bogdan Gabrovec, Mariborčan s stalnim prebivališčem v Slovenj Gradcu, je nekdanji vrhunski judoist, zadnjih 20 let pa je bil predsednik Judo zveze Slovenije, s te funkcije pa je prejšnji teden odstopil ravno zaradi kandidature za predsednika OKS.

"Najlepša hvala za zaupanje. Hvala protikandidatoma v tekmi, ki se je odvijala. Verjamem, da je bila to športna odločitev. Stojim za svojim programom in svojo listo," je takoj po izvolitvi dejal Gabrovec, ki je za podpredsednike OKS predlagal Janeza Sodržnika, Iztoka Čopa in Tomaža Barado.

»Verjamem, da se bo vse to, kar je bilo sprejeto in napisano, v smislu strategije, nadaljevalo, da ne bo bistvenih sprememb. Bodo pa spremembe prisotne v načinu povezovanja z zvezami, kako uveljaviti olimpijski strokovni center in ga podpreti s strokovnim vodstvom, zavzemal se bom, da v zvezah ne bo prihajalo do pretresov. Predsednik OKS bo z ekipo pretežno doma, tu in tam bodo sodelavci odhajali na teren, kjer bodo skrbeli za mednarodno prepoznavnost v povezavi z evropskimi in Mednarodnim olimpijskim komitejem. Tukaj računam predvsem na pomoč zdaj častnega predsednika Janeza Kocijančiča, ki ga bom pri vsakem vprašanju tako imenovane zunanje politike povprašal za nasvet. Verjamem, da mi bo pri vseh teh vprašanjih vsaj na začetku pomagal,« je po izvolitvi novinarjem v Ljubljani povedal novi prvi mož OKS Gabrovec.

Prepričan je, da bo kos svoji nalogi, na koncu koncev je v športu dejaven že 50 let, v skoraj petih polnih mandatih na čelu Judo zveze Slovenije je ta šport mehke poti dvignil na najvišjo raven.

Nosim čevlje s številko 43

»Ne bi govoril o prevelikih čevljih, vedno nosim številko 43 in nisem je še menjal, ni bilo potrebe. Glede doseganja rezultatov v primerjavi prej ali zdaj, to je težko napovedati, lahko pa uporabim prispodobo. Ko mi je lani na ta dan, na slovesnosti judo zveze v Olimju nekdo od novinarjev dejal, da bo 16. december 2014 morda zgodovinski dan ne samo za slovenski judo, pač pa da se bo zgodba judo zveze nadaljevala v OKS, sem bil naprej presenečen, nato začuden, potem pa sem resno začel razmišljati o tem. Moja zaveza bo zdaj, da zapisano udejanimo. Verjamem, da bo to z novo ekipo uresničljivo in da nobeni čevlji ne bodo preveliki,« je povedal Gabrovec, ki je z mesta predsednika judo zveze zaradi čiste vesti pred volitvami za predsednika OKS odstopil prejšnji teden.

Slovenjgradčan prav tako ne vidi težav s pridobivanjem oziroma nadaljevanjem sodelovanja s pokrovitelji, potem ko je v volitvah za predsednika premagal tudi gospodarstvenika Jankovića.

»Preprosto ne verjamem, da bi se pokrovitelji iz kakršnega koli razloga umaknili, preprosto tudi zato, ker je večina pogodb z njimi sklenjena za štiri leta. Trenutno imamo 19 pokroviteljev in še 17 partnerjev, s katerimi so sklenjene pogodbe do Ria 2016 ali Pjongčanga 2018. Ni bojazni, da bi se pokrovitelji umikali. Športu se z mojo izvolitvijo ni zgodilo nič slabega. Verjamem, da bomo nadgradili ta odnos s sponzorji, to dvosmerno cesto. Vemo, da sponzorstvo to zahteva, dolžni smo jim dati več kot doslej, udejaniti moramo njihove želje in pri tem zadeve usmerjati segmentno. Če bo kdo želel biti bolj prisoten v lokalnem okolju ali v športu za vse, bomo pripravljeni temu prisluhniti. Ali obratno, če bo kdo želel podpirati vrhunski šport in rezultate vrhunskih športnikov, bomo tudi temu prisluhnili. Prav tako verjamem, da bomo pridobili nove pokrovitelje, tudi preko mednarodnih zvez, ki bodo prepoznali, da gre OKS - Združenje športnih zvez v novem mandatu po pravi poti,« je še dejal Gabrovec.

Želi mu dobro delo

"Bogdan, želim ti dobro delo, po športnem boju čestitke in veliko medalj slovenskim športnikom v tvojem mandatu. Srečno, OKS," pa je zmagovalcu čestital Janković.

Glasovalno pravico je imelo skupaj 107 delegatov s 145 glasovi, ker na skupščino nista prišla le dva s po enim glasom, je bilo na voljo 143 glasov. V drugem krogu sta glasovala 102 predstavnika s 140 glasovi, v prvem pa sta bila dva glasovalca več.

Skupščina zapletov

Skupščina se je začela s skoraj 45-minutno zamudo, že takoj pa je nastal velik zaplet. Vstal je Marjan Batagelj (Ragbi zveza Slovenije), podpredsedniški kandidat Vehovarja. "Danes, petnajst minut pred dvanajsto uro, sem od predstavnika RZS izvedel, da nimam več glasovne pravice na skupščini. Zato, žal, Andraž Vehovar, ne morem več sodelovati in zapuščam skupščino. Športa si nisem tako predstavljal," je dejal Batagelj. Predstavnik RZS Ivan Šček je pozneje dejal, da je prišlo do administrativne napake in zato niso obvestili Batagelja ter da so na željo klubov na skupščino delegirali njega kot predstavnika izvršnega odbora zveze.

Vehovar je nato zaprosil za polurni odmor, da se njegova ekipa posvetuje, če bo sploh še naprej sodeloval v procesu volitev. "Batagelj ima sicer štiriletno volilno pravico RZS na skupščinah OKS, na volilnem zasedanju pa lahko po naših pravilih pride do spremembe," je pojasnil generalni sekretar OKS Tone Jagodic, predsednik volilne komisije Aleš Remih pa je dodal: "RZS je v roku, do 11. decembra, posredovala zamenjavo za glasovanje. Bi pa morala zveza Batagelja obvestiti o tej zamenjavi, to ni stvar OKS in volilne komisije."

Tjaša Andree Prosenc je nato predlagala desetminutni odmor. Sledil je nov zaplet zaradi naknadnih zamenjav po pretečenem roku, ki sta ju poslali še šahovska zveza (namesto predsednika Tomaža Subotiča je bila predlagana Tatjana Polajnar, direktorica Športa Ljubljana) in ribiška zveza (namesto Janeza Hvaleta je bil pooblaščen Miroslav Žaberl). Skupščina je nato potrdila zamenjavi.

"Nadaljujemo z isto ekipo, s katero smo prišli na skupščino. Kar se bo zgodilo, se bo zgodilo, na moji listi ostaja Marjan Batagelj," je po prekinitvi dejal Vehovar in skupščina se je lahko nadaljevala s predstavitvijo programov vseh treh kandidatov, čemur je sledil prvi krog glasovanja.

Ker v prvem krogu nihče ni dobil večine, Gabrovcu je zmanjkalo le 8 glasov, je sledil še drugi krog, kjer pa je dolgoletni predsednik Judo zveze Slovenije dobil veliko večino.

Več o vseh treh kandidatih in OKS preberite v članku iz današnjega Dnevnika: Komu ključi do financiranja slovenskega športa

Kocijančiču pred volilno skupščino naziv častnega predsednika OKS

Janezu Kocijančiču, ki je bil na čelu slovenskega olimpijskega gibanja več kot 23 let, so na redni skupščini Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), ta je potekala tik pred volilno, podelili naziv častnega predsednika OKS.

Kronološki pregled dogajanja na volilni skupščini:


18:53 – Novi predsednik OKS je Bogdan Gabrovec. V drugem krogu je prejel 89 glasov, Zoran Janković pa 51.


18:25 – Rezultati glasovanja v prvem krogu: Gabrovec 64, Janković 40, Vehovar 38. Sledi drugi krog glasovanja med Gabrovcem in Jankovićem.


17:30 – Delegati so dvignili glasovnice in začenja se tajno glasovanje.


17:22 – Zadnji se bo predstavil še Andraž Vehovar.


17:19 – Program bo predstavil Zoran Janković.


17:11 – Kandidati za predsednika začenjajo predstavitve, prvi je Bogdan Gabrovec.


17:10 – Potrjena je sklepčnost skupščine, na kateri je prisotnih 105 od 107 delegatov.


16:55 – Skupščina se je vendarle nadaljevala, Vehovar pa je sporočil, da nadaljuje kandidaturo s celotno ekipo, tudi Batageljem.


16:30 – Po sprejetju dnevnega reda in razložitvi postopka volitev je prišlo do zapleta, saj je Andraž Vehovar zaprosil za 30-minutno prekinitev. Zataknilo se je, ker je njegov kandidat za podpredsednika Marjan Batagelj umaknil kandidaturo in želel zapustiti skupščino. Vehovarjeva protikandidata Janković in Gabrovec sta nasprotovala prekinitvi, volilna komisija pa je po minutah zmede in pregovarjanja določila 10-minutni odmor.


16:12 – Skupščina bi se morala začeti ob 15.30, a se je pričela šele s skoraj 45-minutno zamudo.