Kot poroča tiskovna agencija Reuters, je vrsto odkrite bakterije moč najti v odpadkih bolnišnic in lahko povzroči številne okužbe urinarnega in prebavnega trakta kot tudi dihal, so v ponedeljek sporočili iz raziskovalnega centra Oswaldo Cruz.

Bakterijo so sicer odkrili v vzorcih vode, vzete na manjši reki, imenovani Carioca, ki se izteka v zaliv Guanabara, kjer se bodo za olimpijsko odličje pomerili jadralci. Kot je dejala koordinatorka izvedene raziskave, Ana Paula D'Alincourt Carvalho Assef, se bakterija od ostalih vrst bakterij bistveno ne razlikuje, a je odporna na običajne vrste zdravil.

»Obstaja tveganje, da staknete okužbo, ki pa ni bistveno nevarnejša od tistih, ki jih povzročajo ostali mikroorganizmi. Težava je, da vas bodo morali zaradi tega oskrbeti v bolnišnici,« je pojasnila Assefova in dodala, da zaenkrat do okužbe z bakterijo še ni prišlo.

Jadralci, ki so si v Rio de Janeiru že uspeli ogledati prizorišče, kjer bodo tekmovali, so sicer čistost vode močno kritizirali, številni pa so jo opisali kot močno umazano, kar je posledica odplak, ki se iztekajo v reko. Organizatorji so se medtem že zavezali, da bodo do pričetka olimpijskih iger iztekanje odplak v reko zmanjšali za kar 80 odstotkov.