Neponovljiv rekord

Seveda je zaneseni občudovalec Tine Maze sprožil tudi nekaj odzivov drugače mislečih bralcev (o tem kasneje), a za začetek uživajmo v nekaterih njegovih argumentih, pohvalah in opisih. »Čeprav so Američani navdušeni smučarji, bi celo med lastniki koč v Vailu težko našel koga, ki bi znal imenovati še kakega poklicnega smučarja razen Lindsay Vonn. Pa še ta je Američanom bolj kot po smučarskih uspehih znana zaradi privlačnosti za tabloide in druženja s Tigerjem Woodsom. Tudi Tino Maze bi kljub zmagam v Sočiju tu le malokdo prepoznal kot Michaela Jordana njenega športa. A v srednji Evropi, kjer smučanje spremljajo z enako pozornostjo, kot jo premorejo navijači na naših stadionih za bejzbol, je Maze (bralce je avtor še poučil, naj to izgovorijo kot Mah-zay, op. p.) zelo poznano ime. Ona je dobesedno najboljši smučar v zgodovini tega športa. Leta 2013 je v tekmovalni sezoni dosegla več točk – in to veliko več – kot kdor koli kdaj koli prej. A zato ker prihaja iz majhne države (Slovenije, dvomilijonske nekdanje jugoslovanske republike, ki je stisnjena med Benetke in Dunaj) in tekmuje v športu z omejeno gledanostjo zunaj Evrope, so njeni neverjetni dosežki v veliki meri spregledani,« v članku z naslovom Ali gledate najboljšega smučarja v zgodovini? ugotavlja pisec, ki poudarja, da je naša smučarka ena od le šestih, ki so zmagale v vseh petih alpskih disciplinah, in ena od le treh, ki jim je to uspelo v isti sezoni. Največji vtis je nanj seveda naredila senzacionalna sezona izpred dveh let, ko je naša Tina osvojila veliki kristalni globus in štiri male ter dosegla rekord svetovnega pokala z 2414 točkami, s čimer je krepko izboljšala dotlej rekordnih 2000 točk Avstrijca Hermanna Maierja. Ob tem je kajpak dosegla tudi rekordno prednost pred drugouvrščeno Nemko Mario Hofl-Riesch, ki je zbrala 1101 točko. »Takega dosežka nihče več ne more ponoviti,« Charney citira Tinino veliko tekmico in prijateljico Janico Kostelić. Avtor dodaja, da je Tina Maze tudi model za Armani in številne druge znamke ter da je posnela čisto spodobno pop skladbo, ki je že v prvih treh dneh imela 400.000 ogledov na youtubu. A glavni so seveda njeni dosežki na strminah, zato je Američane, ki so smučarske prenose doslej zanemarjali, ob koncu pozval: »Če ste smučar ali zgolj ljubitelj športa, ki uživa le v najbolj napetih trenutkih športnih prenosov, potem morate to zimo gledati smučanje. Babe Ruth tega športa bo tekmoval še to sezono. Postavite se pred TV in začutite napetost, ko se Tina Maze spusti po strmini s 130 kilometri na uro. To je najrazburljivejši šport, ki ga v življenju niste gledali.«

Tehtni pomisleki

Mojstrsko napisani in Tini Maze izredno naklonjeni članek je izzval tudi nekaj drugačnih mnenj nadpovprečno poučenih bralcev The Atlantica, ki so opozorili, da je avtorja navdušenje nad odlično smučarko vendarle malce zaneslo. »Ena sama neverjetna sezona še ne naredi največjega smučarja v zgodovini. Niti med ženskami, kaj šele med moškimi,« je med komentarji zapisal prvi bralec, naslednji je spomnil, da imajo med ženskami še precej več zmag Annemarie Moser-Proell, Lindsay Vonn in Vreni Schneider. Kmalu se je pod vzdevkom commsense oglasil še komentator iz Slovenije. »Sem navdušen Tinin navijač, ampak vseeno je malce smešno trditi, da je najboljša v vsej smučarski zgodovini,« je zapisal in spomnil na legendarnega Šveda Ingemarja Stenmarka, ki se lahko pohvali s kar 86 zmagami v svetovnem pokalu. Z velikim zaostankom mu sledijo Hermann Maier (54 zmag), Italijan Alberto Tomba (50), Luksemburžan Marc Girardelli (46) in Švicar Pirmin Zurbriggen (40), nato pa še vedno aktivna Avstrijec Benjamin Raich (36) in Američan Bode Miller (33). »Tina Maze je neverjetna in če bi bila tako uspešna še nekaj let, bo morda res postala največja v zgodovini. A za zdaj vseeno zaostaja za kar nekaj legendami,« se je s predhodnikom strinjal še en bralec, ki mu je zaradi svoje takratne premoči v spominu ostal zlasti avstrijski smukač Franz Klammer (mimogrede, Tina je ravno minuli teden izenačila njegovih 26 doseženih zmag). Tehtno je tudi mnenje bralca, ki ugotavlja: »Čeprav Tina verjetno ni največja smučarka v zgodovini, ne moremo reči, da ni spremenila zgodovine. Navsezadnje je dosegla nov rekord v številu osvojenih točk, kar je velika stvar in jo je zato treba obravnavati z velikim spoštovanjem.« Kljub različnim mnenjem je članek povsem dosegel svoj namen in zbudil zanimanje ne le za Tino, ampak za smučanje nasploh. To dokazuje tudi zapis komentatorja z vzdevkom Nutbeem. »Nikoli še nisem slišal za Tino Maze, ampak tale članek mi je bil res zanimiv in poučen – prav zato tudi berem The Atlantic. Zaradi članka sem pobrskal po spletu in ugotovil, da je trenutno v vrhu svetovnega pokala blizu Tine Maze tudi Američanka Mikaela Shiffrin. Krasno. Namesto da se prepiramo, kdo je najboljši, bi morda kazalo prepričati NBC (ameriško TV-postajo, op. p.), da namesto ameriškega nogometa prenaša kako smučarsko tekmo,« je bil konstruktiven Nutbeem.

Jordan ali LeBron

Debato na forumu pod člankom je za zdaj zaključil komentator, ki meni, da smo lahko hvaležni, da živimo v času tako velikih športnikov, kot so tekač Usain Bolt, nogometaša Messi in Ronaldo, teniški igralci Djoković, Federer in Nadal ter smučarki Maze in Vonn. Se pa ne strinja s primerjavo Tine s slovitim košarkarjem Michaelom Jordanom. »Tina Maze je najbolj kompletna in vsestranska smučarka, zato jo je bolje primerjati s košarkarjem, ki ni le odličen strelec, ampak tudi podajalec, skakalec in organizator igre. Bolje jo je zato primerjati s trenutno najboljšim ameriškim košarkarjem LeBronom Jamesom.« Dobro, pa naj bo tako.