Čeprav v Sloveniji ne manjka zabavnih kandidatov za predsedniško palačo ali poslanske klopi, pa je tradicija komičnih kandidatov v tujini še bogatejša. Precej pogosti so v Veliki Britaniji in predvsem v Braziliji, kjer ponujajo priložnost za protestni glas vsem tistim, ki se sicer obveznega glasovanja ne želijo udeležiti. Trend pa smo v zadnjem letu lahko spremljali tudi v državah vzhodne Evrope. Precej pozornosti je požel ukrajinski kandidat za predsednika Darth Vader, sedaj pa v Belorusiji iščejo nekoga, ki je tak vešč kot Gandalf.

Slogan »Gandalf za predsednika!« je predlagala opozicijska skupina Moja država, ki ima 50 tisoč podpornikov na spletu. Čeprav v sloganu pozivajo k izvolitvi Gandalfa pa v skupini pravijo, da vešč žal ne izpolnjuje pogojev za kandidaturo, zato so se pripravljeni zadovoljiti s kandidatom, ki bi se lahko pohvalil s podobnimi vrlinami modrosti in sposobnosti za vodenje, kot jih v priljubljenih knjigah izkazuje sivi jezdec.

Gandalf se bo moral soočiti z »Mordorjem«

Gandalfa naj bi za zgled svojemu predsedniškemu kandidatu predlagali tudi zato, ker gre za dobrega vešča, ki je prijatelj hobitov. Slednji naj bi bili precej podobni Belorusom, pred časom pa je neka raziskava prav tako povedala, da je tudi podnebje Šajerske in Belorusije precej podobno. Med nalogami, ki jih bo po njihovem mnenju moral opraviti Gandalf, če bo izvoljen, pa bo tudi konfrontacija z Mordorjem, ki ga vidijo nekje v okolici Moskve.

Kljub šaljivemu elementu Gandalfeve kandidature pa ima zgodba tudi resnejše okoliščine, saj sta neuspešna protikandidata beloruskega predsednika Lukašenka na zadnjih volitvah končala v zaporu.