Svet zavoda Splošne bolnišnice Jesenice je letos spomladi, ko je zaradi malomarnega opravljanja dolžnosti razrešil dolgoletnega direktorja Igorja Horvata, podal tudi kazensko ovadbo zaradi suma nezakonite porabe javnih sredstev. "Na podlagi prijave so nas obiskali kriminalisti, ki jim je vodstvo bolnišnice posredovalo vse, kar so zahtevali," je za medije pojasnil novi direktor bolnišnice Janez Poklukar.

Vodstvo bolnišnice v korist same preiskave več informacij v zvezi s tem danes ni želelo dati. S Policijske uprave Kranj so že zjutraj sporočili, da so kriminalisti v preiskavi ugotovili, da so v javnem zavodu pred nekaj leti priredili javni razpis, da bi favoriziranemu storitvenemu podjetju pridobili protipravno korist.

Storitveno podjetje je po ugotovitvah kriminalistov do sredine tega leta zavodu zaračunavalo tudi neobstoječe oziroma neizvedene storitve, s čimer je bil zavod oškodovan za približno 1,4 milijona evrov, storitveno podjetje pa je pridobilo protipravno premoženjsko korist v tej višini. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ovadenim grozi do osem let zapora.

Pogodbe niso prekinili

Tudi novo vodstvo bolnišnice ni prekinilo pogodbe s podjetjem ISS, ki v bolnišnici izvaja čiščenje, transportno službo in receptorska dela. "Pogodba je bila podpisana leta 2010 in ugotovili smo, da bi bila za bolnišnico ta trenutek večja škoda, če bi pogodbo prekinili. Zato bomo z njo nadaljevali do zaključka pogodbenega razmerja septembra 2015," je pojasnil Poklukar in poudaril, da vsak mesec preverjajo opravljeno delo in zavrnejo račun, če katero delo ni bilo dobro opravljeno.

V jeseniški poslovni enoti podjetja ISS naj bi se tudi sicer dogajale številne nepravilnosti, ki niso povezane le z opravljanjem storitev za bolnišnico, temveč tudi s kršenjem delovne zakonodaje in temeljnih pravic delavcev, na katere je že pred časom opozorila Konfederacija neodvisnih sindikatov Slovenije.

Na kratko se je odzval bivši direktor

Vodja poslovne enote ISS na Jesenicah Binka Dedić, ki ima pisarno v prostorih jeseniške bolnišnice, dogajanja danes ni želela komentirati. Kot je poudarila, ni pristojna za dajanje izjav. Tudi v centrali ISS Slovenija ovadb, s katerimi so seznanjeni le iz medijev, zaenkrat še niso komentirali.

Na kratko pa se je za STA odzval bivši direktor bolnišnice, ki je poudaril, da je deloval zakonito in transparentno, v korist zavoda in zaposlenih. "To bom tudi dokazal," je prepričan Horvat, ki meni, da gre v celotni zgodbi za konstrukt posameznikov znotraj bolnišnice. Zato je že vložil tožbo za nezakonito razrešitev.

Svet bolnišnice pa je pred kratkim zoper nekdanje vodstvo vložilo še eno ovadbo, in sicer zaradi poslov, povezanih z garažno hišo. Svet Horvatu očita tudi slabo poslovanje bolnišnice, katere kumulativna izguba znaša 4,8 milijona evrov, dolg do dobaviteljev pa 3,2 milijona evrov.