Za to, da nekdanja metliška županja in nekdanja poslanka PS Renata Bruskole postane generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije (RKS), je včeraj glasovalo 51 zastopnikov območnih odborov RKS. Proti je bil eden, trije so se vzdržali. Nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki se včerajšnjega zbora zaradi službene zadržanosti ni udeležila, je postala druga podpredsednica RKS z glasovi 52 zastopnikov, dve glasovnici pa sta bili neveljavni.

Kot smo že poročali, je razpisne pogoje za novo generalno sekretarko izpolnjevalo pet kandidatov, poleg Brunskoletove še Roman Jakič, Božo Flajšman, Darja Fišer in Nace Kovač, a se je glavni odbor 12. novembra soglasno odločil za Brunskoletovo. Pirc-Musarjeva je bila edina kandidatka za podpredsednico. Predlagalo jo je ljubljansko območno združenje, v katerem je slišati, da bi bila lahko tudi dobra predsednica. Do maja, ko se izteče mandat sedanjemu predsedniku Francu Koširju, bi lahko namreč delo v RKS dobro spoznala... Pirc-Musarjeva za zdaj zagotavlja le to, da se bo zavzela za pregledno poslovanje in učinkovito delo.

Finančni načrt predvideva izgubo

Zastopniki območnih združenj so včeraj še pred glasovanjem o obeh kandidatkah sprejeli tudi načrt dela in finančni načrt za prihodnje leto. Predstavil in sooblikoval ju je včeraj razrešeni generalni sekretar Danijel Starman, ki odhaja v drugo službo. Oba dokumenta bosta tako zavezujoča tudi za Brunskoletovo in Pirc-Musarjevo.

Nobenega dvoma ni o tem, da se bosta morali spopasti z zelo hudimi problemi, tako zunanjimi kot notranjimi. Potrebe po ukrepih za omilitev revščine se iz leta v leto povečujejo, tudi naravne nesreče so vse bolj uničujoče, državna sredstva, ki jih RKS dobiva za dejavnosti, ki jih opravlja z javnimi pooblastili – programe prve pomoči, promoviranje in organiziranje krvodajalstva, delitev prehranskih paketov, programe za zaščito in reševanje... – pa so iz leta v leto bolj pičla. Prihodnje leto tako pričakujejo za 6,3 milijona evrov prihodkov in za 6,5 milijona evrov odhodkov, kar pomeni, da bo RKS spet končal v rdečih številkah oziroma z rebalansom proračuna. Minus naj bi znašal dobrih 262.000 evrov. Starman je to dejstvo obžaloval, ob tem pa je poudaril, da sanacija kljub vsemu uspešno poteka in da trdno verjame, da bo RKS že čez leto ali dve posloval pozitivno. K temu naj bi med drugim, tako pravi Starman, pripomogli tudi novi zaposlitvi na sedežu društva – poleg tajnice naj bi zaposlili tudi poslovnega sekretarja, ki naj bi priskrbel več donacij – in novi programi zdravilišča na Debelem rtiču. Po načrtih naj bi, na primer, po vrnitvi z misij v zdravilišču letovali tudi vojaki s svojimi družinami.

Brunskoletova zapušča stranko

Brunskoletovo, ki je danes že nastopila funkcijo generalne sekretarke, smo vprašali, kako se namerava spopasti s predvideno izgubo. Odgovorila nam je, da v finančno poslovanje RKS še ni imela vpogleda, kaj več bo zato lahko povedala, ko se bo podrobneje seznanila s poslovanjem RKS. Kljub temu je bila na včerajšnji predstavitvi optimistična.

Kot je dejala, jo »socialni čut pomagati ljudem« vodi že od mladih nog, prav tako ji je že od otroštva blizu tudi organizacija Rdečega križa, saj je bila aktivistka RK tudi njena mama. Brunskoletova je bila v svoji karieri že podpredsednica RK Metlika, prepričana pa je tudi, da ji bodo prav prišle županske in poslanske izkušnje ter 17-letne izkušnje pri vodenju metliške bančne poslovalnice. Ker želi biti generalna sekretarka »vseh ljudi«, se je pred glasovanjem zavezala, da bo takoj po imenovanju izstopila iz Pozitivne Slovenije. Napovedala je tudi, da bo okrepila in povezala delo na terenu. V enem letu bo med drugim obiskala vseh 56 območnih združenj pa tudi vsakega stoletnika in stoletnico. Sicer pa bo nadaljevala dobro prakso in storila vse, da bo RKS povrnila načeti ugled.