Dve hladni poletji zapored

Satelit CryoSata je oktobra, ko se na Arktiki po poletjih praviloma začne povečevati količina ledu, zabeležil 7500 kubičnih kilometrov ledenih površin, kar je le nekaj manj od 8800 kubičnih kilometrov, kolikor so zabeležili lani, poroča britanski BBC.

Zaradi dveh hladnih poletij zapored se je lahko arktični led obdržal veliko bolj kot ponavadi, pojasnjujejo znanstveniki. Čeprav je količina ledu trenutno veliko manjša kot v oktobrih na začetku 80. let, ko je znašala okrog 20.000 kubičnih kilometrov, za zdaj še ni dokazov, da so na vidiku dramatične spremembe.

Količina ledu se tekom leta zaradi sprememb letnih časov sicer spreminja, a zaradi hladnih poletij se ga manj stali, pozimi pa se njegova količina poveča.

Najmanj ledu je bilo jeseni 2011 in 2012

CryoSat sicer meri spremembe v površini in debelini arktičnega ledu. Od ustanovitve programa leta 2010 so prve tri jeseni ugotovili zmanjšanje količine ledu po poletnem taljenju. Najmanj ga je bilo jeseni 2011 in 2012 - 5300 in 5400 kubičnih kilometrov. A nato je pridobil na količini zaradi hladnejšega vremena.