Slovenski smučarski skakalci na tekmah za svetovni pokal v Nižnjem Tagilu niso posegli po uvrstitvah na oder za zmagovalce. Vseeno so bili uspešni, kajti izkazali so se z ekipnim uspehom in štirimi uvrstitvami med najboljšo deseterico. Prvo slovensko ime je bil tokrat presenetljivo Matjaž Pungertar. S sedmim in šestim mestom je dosegel uvrstitvi kariere. Čeprav Peter Prevc ni bil povsem pri vrhu (peto in deveto mesto), se je ob odsotnosti nekaterih tekmovalcev povzpel na tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Še posebno dobro je šlo Slovencem v soboto, kajti imeli so pet finalistov, še Roberta Kranjca (11.), Jerneja Damjana (12.) in Jurija Tepeša (22.). Včeraj, ko je zaradi spremenljivih razmer na meji regularnosti obveljala le ena serija, sta poleg Pungertarja in Prevca točke osvojila še Damjan (24.) in Anže Lanišek (27.), ki ga je še vedno nekoliko ovirala poškodba, zaradi katere je pred tednom dni izpustil tekmi v Lillehammerju. Zato je nastopal z opornico, v petek pa je čutil bolečine v kolku, ko je malo trše pristal.

Matjaž Pungertar, ki je v kvalifikacijah skakal z izposojenimi smučmi reprezentančnega kolega Jurija Tepeša, ker so njegove ostale v Carigradu, se je prvič povzpel v najboljšo deseterico. Nejc Frank, ki je v Rusiji nadomestil obolelega glavnega trenerja Gorana Janusa, je bil z nastopi člana mengeškega kluba zadovoljen. Tudi nad drugimi se ni pritoževal. Če bi bile razmere v zraku na včerajšnji tekmi stabilnejše, pa bi se lahko skupaj s skakalci veselil še kakšne boljše uvrstitve. Predvsem Kranjec bi lahko pokazal več, kajti na treningu in v kvalifikacijah je kazal boljšo formo kot na tekmi, na katero je imel vpliv tudi spremenljiv veter. »Poskusna serija pred nedeljsko tekmo je bila še v redu, recimo, da so bili pogoji sprejemljivi, predvsem pa nekako konstantni za vse in Robert Kranjec je imel prvo oceno poskusne serije, Peter Prevc pa drugo. Nato je veter le še stopnjeval jakost in ves čas menjaval smer iz sekunde v sekundo, tako da je prva serija nekako šla skozi, kakor je pač šla. Za dober rezultat si moral najprej opraviti dober skok, zatem pa si moral imeti še veliko sreče z vetrom,« je pojasnil Nejc Frank, ki je prepričan, da slovenski tabor ni imel sreče z razmerami. »Tu mislim predvsem na Kranjca, ki je ves konec tedna skakal dobro, v prvi seriji pa je imel smolo z vetrom. Sicer pa smo lahko zadovoljni,« je dejal.

Medtem je včeraj deseto zmago v karieri slavil Severin Freund (145,7), drugi je bil sobotni zmagovalec in vodilni v svetovnem pokalu Norvežan Anders Fannemel, tretji pa Avstrijec Stefan Kraft (141,1), ki je s 138 metri dosegel rekord skakalnice in se prvič to sezono povzpel na oder za zmagovalce. »Skačem na visoki ravni in sem zelo zadovoljen s tem, kako poteka moja sezona,« je po zmagi dejal Severin Freund. Fannemel je zadržal rumeno majico, ki jo je oblekel v soboto, ko je slavil pred Gregorjem Schlierenzauerjem in Freundom. Vodilna skakalca pred koncem tedna v Rusiji, Čeh Roman Koudelka in Švicar Simon Ammann v Nižnji Tagil nista odpotovala. Naslednja tekmi bosta prihodnji konec tedna v Engelbergu. šr, sta