Ljubljana je sinoči ostala brez že dalj časa napovedovanega hokejskega spektakla na Trgu republike v središču mesta. Organizatorjem je načrte pokvarila preslabo pripravljena ledena ploskev, ki ni zagotavljala regularnih razmer za tekmo med Olimpijo in madžarsko Albo.

Prepozno so začeli dela

Odpoved hokejske tekme na prostem sproža več pomislekov okoli organizacije dogodka. Vodja postavitve ledenega igrišča in eden od vodilnih delavcev pri projektu Ice Fest Luka Klasinc se je še v četrtek popoldan očitno pretirano hvalil, kako je njegovo podjetje Lucky Luka zanesljivo pri postavljanju kakovostnih ledenih igrišč. »Na hokejskih tekmah v puljskem amfiteatru in v času svetovnega prvenstva skupine B v Stožicah so za ves spektakel porabili ogromno denarja, za odličnost ledu pa niso poskrbeli. Zagotavljam vam, da mi lahko drsamo tudi pri 25 stopinjah Celzija,« je pred dnevi razlagal nekdanji umetnostni drsalec Klasinc in dodal, da ima ponoči mnogo bolj miren spanec kot konkurenca. Ko je napovedal, da bo ledeno ploskev že v soboto preizkusil prvi drsalec, verjetno ni predvidel, na kako hude težave bodo organizatorji naleteli ob koncu tedna.

Prireditelje je v soboto presenetila otoplitev ozračja in južni veter, čeprav so v Olimpiji večkrat povedali, da redno spremljajo vremensko napoved. Pika na i je bila odpoved hladilnega sistema, zaradi česar se je led začel še hitreje topiti. Ne gre spregledati, da so dela na Trgu republike začeli prepozno. Delavci so na prizorišče prispeli prejšnji ponedeljek, šele v sredo zvečer pa so jim zagotovili priklop električne energije. »Drsališča v enem tednu ni zahtevno postaviti, če so za to izpolnjeni vsi pogoji, med katerimi so tudi ugodne vremenske razmere. Lažje bi bilo, če bi dela začeli prej, saj bi si zagotovili več manevrskega prostora,« je včeraj povedal Luka Klasinc.

Na vprašanje, zakaj ob okvari hladilne naprave niso imeli pripravljenega rezervnega načrta, je pojasnil, da bi za popravilo agregata potrebovali od deset do dvanajst ur fizičnega dela. »Če želiš usposobiti novo hladilno napravo, rabiš čas. Ne gre tako enostavno, da bi le vstavil kabel v vtičnico in bi agregat začel delovati. Medtem moraš izprazniti ves sistem drsališča, ga vnovič napolniti in pognati hlajenje skozi drugi agregat. Pri tem problemu smo preračunavali, katera rešitev bi bila ob stiski s časom boljša,« je pojasnil naš sogovornik. Opozoril je na birokratske zahteve, ki so organizatorjem onemogočile, da bi dela na trgu z zgodovinsko vrednostjo nasproti stavbe parlamenta lahko začeli prej, kar je kritika za pisarno Olimpije.

Odpoved morda ni naključna

Klasinc je sebi v bran dodal, da so zaradi vremenskih nevšečnosti odpovedali že marsikateri športni dogodek v smučarskih skokih ali alpskem smučanju, vendar razlika z drsališči na prostem je v tem, da kakovost ledu vendarle vzdržujejo hladilni sistemi, ki jih na pobočjih skakalnic in smučišč seveda nimajo. Če bi se Olimpija prireditve Ice Fest lotila bolj profesionalno in ujela vse časovne roke, bi lahko nevšečnosti z vremenskimi razmerami in odpovedjo hladilnih naprav zagotovo lažje odpravili. Morda pa odpoved včerajšnjega dogodka na Trgu republike vendarle ni naključna, glede na to, da je Olimpija tovrstne dogodke na prostem že prirejala v sumljivih okoliščinah. Ne gre pozabiti, da je uspešni poslovnež Joc Pečečnik poleti v intervjuju za Siol Sportal razkril, da mu tivolski klub za zimsko klasiko na stadionu za Bežigradom ni poravnal stroškov za elektriko. »To lahko v Ljubljani počnejo samo izbrani klubi, ki jih vodijo barabini, kot je Matjaž Sekelj. Lahko jih je sram, da verjamejo takšnemu prevarantu, kot je Sekelj,« je takrat razlagal Pečečnik.

Matjaž Sekelj je bil včeraj nedosegljiv za pojasnila, je pa stališča kluba razgrnil predsednik Marko Popovič. Samokritično je priznal, da je Olimpija zamudila roke za priključitev električne energije, dobavo opreme in prošnje za različna soglasja za uporabo Trga republike. Popovič je pojasnil, da v klubu zaradi slabo pripravljenega ledu niso želeli tvegati morebitnih poškodb hokejistov, zato so se odločili, da bodo tekmo z Albo prestavili v dvorano Tivoli. »Na sredini igrišča, kjer je postavljen oglas generalnega sponzorja prireditve, je bilo le pol centimetra ledu, zato je bilo tveganje preveliko. Ne želimo nespametno siliti v dogodek, ki bi imel veliko prekinitev in bi bil na meji regularnosti, zato je bila preselitev v Tivoli najbolj sprejemljiva rešitev,« je dejal Popovič.

Vprašljiva tudi jutrišnja tekma

Olimpija je zaradi odpovedi prvega dejanja na Trgu republike utrpela nekaj finančnih posledic, potem ko je morala skupaj s partnerji dogodka povečati stroške za zagotovitev rezervnega mehanizma za hlajenje ledu in poskrbeti za nekatere druge dodatne aktivnosti. Popovič natančnih številk še ni mogel postreči, zagotavlja pa, da za zdaj ni bojazni, da bi klub ustvaril minus v blagajni, saj ob koncu meseca načrtujejo dodatne tekme na prostem. Bi pa nove težave lahko nastale že jutri, ko je v sklopu Ice Festa predvidena tekma med Olimpijo in koroškim KAC. Vremenska napoved za jutri popoldan namreč ni obetavna, dež pa bi lahko dodatno poslabšal razmere za igro. »Mi se pripravljamo, kot da bo tekma odigrana. Za zdaj je zelo nehvaležno kar koli napovedati, ob morebitni odpovedi jutrišnje tekme pa bi se lahko znova preselili v Tivoli,« je sklenil Popovič.

Ljubljanski klub je včeraj brezplačno odprl zahodno tivolsko tribuno in se tako skušal oddolžiti navijačem za organizacijske zaplete na Trgu republike. Za spektakel na prostem so bili prikrajšani tudi številni madžarski navijači, kakor tudi gostinci, ki so razumljivo pričakovali zaslužek. Kar nekoliko v senci aktualnih dogodkov okoli zimske klasike je Olimpija proti Albi zabeležila osemnajsti poraz v sezoni. Bilo je 4:2 za Madžare. Čeprav se je v Tivoliju zbralo rekordno število gledalcev na domačih tekmah v tej zimi, Ljubljančani tega niso znali izkoristili. V tekmi z nekaj pretepaškimi vložki in veliko prekinitvami je Alba izkoristila zasanjanost domačih v času med 10. in 30. minuto. Gostje so po tekmi priznali, da so bili razočarani, ker je zimska klasika padla v vodo, domači hokejisti pa se nadejajo, da bodo na Trgu republike še danes opravili trening.

In še to – včeraj je bilo v Tivoliju 17 stopinj Celzija, kar ni bila nikakršna ovira, da tekme ne bi nemoteno izpeljali. Zanimivo pri tem je, da organizatorji zimske klasike iščejo alibi takrat, ko se zunanja temperatura giba le okoli deset stopinj nad lediščem...

EBEL, 27. krog: Telemach Olimpija – Alba Volan 2:4 (1:2, 0:2, 1:0, gledalcev 2200; 1:0 Sotlar 2/PP1, 1:1 Boivin 13/PP1, 1:2 Kovacs 14, 1:3 Sikorcin 24, 1:4 Lovecchio 29, 2:4 Ropret 51), Innsbruck – Znojmo 2:0, KAC – Dornbirn 5:2, Dunaj – Gradec 4:1, Beljak – Bolzano 4:1, Salzburg – Linz 2:4, vrstni red: Salzburg 40, Linz in Dunaj po 34, Alba 33, Znojmo in Gradec po 31, Beljak 29, KAC 27, Bolzano 25, Dornbirn 24, Innsbruck 23, Olimpija 19.