Idealno pot ima izdelek, ki nastane kot plod razvoja v hitro rastočem podjetju, ki se zato, da je njegova nadaljnja pot na trg čim bolj samostojna in hitra, odcepi od razvojnega okolja in prelevi v samostojno zagonsko podjetje. Gre za neke vrste gazelji spin-off, ki smo ga na primer poleti lani srečali v Instrumentation Technologies, kjer so razvili in osamosvojili Red Pitayo. Zdaj podobno zgodbo živijo v ljubljanskem podjetju XLAB, srebrni gazeli 2010.

Idejo direktorja dr. Gregorja Pipana, ki je izhajala iz želje po nadzoru nad plovilom kjer koli in kadar koli, tudi iz udobja doma, so razvili v sistem Sentinel, ki spremlja stanje plovila, lastnika pa opozarja na nenadne spremembe temperature, napetosti akumulatorja, vdor vode ali neželenih gostov. »Do ideje za Sentinel je prišlo povsem naravno. V podjetju XLAB že dolga leta obstaja kultura jadranja, vsako leto organiziramo jadranje in imamo team building. Tako smo na letošnjem Sentinel tudi že preizkusili. Lastnikom jaht in jadrnic smo želeli ponuditi več varnosti, predvsem v obdobju mirovanja v marini, pa tudi v glavni sezoni, ko na primer plovilo zapustijo zasidrano daleč stran od marine,« je pojasnila predstavnica za stike z javnostjo Marta Štimec.

V preteklem letu so ob Sentinelu razvili še štiri pomembnejše inovacije: aplikacijo za hitro določanje lokacije kličočega Smart Locator, aplikacijo za obveščanje o zlonamerni programski opremi Device Monitor, sistem za oddaljeno predtransfuzijsko testiranje Teletransfusion, portal za spremljanje energetske učinkovitosti SPEU ter izboljšave in nadgradnje ISL Online.

Interni inkubator idej

Sicer pa vse ideje dojemajo kot skupne, ne kot v lasti posameznika, saj prihajajo od skupine in se skozi skupinsko delo dopolnjujejo in nadgrajujejo. »Ko skupaj presodimo, da je ideja zrela za izvedbo, oblikujemo skupino s potrebnimi znanji. Gre za neke vrste interni inkubator idej, pri čemer zaposlene nenehno spodbujamo h kreativnosti,« poudarja dr. Gregor Pipan.

Raziskovalni oddelek ves čas nudi podporno okolje inovativnim idejam in start upom, razvoj katerih poteka po stopnjah. Zadnja, zrela stopnja, pomeni, da je nova tehnologija oziroma aplikacija razvita do te mere, da lahko postane samostojno start up podjetje. Zato so se odločili, da tudi Sentinel postane samostojno podjetje.

Dr. Pipan je med drugim nudil tudi mentorstvo in druge oblike pomoči start upu Koofr, ki poenostavlja izmenjavo datotek in sinhronizacijo na vseh platformah (www.koofr.net) ter sodeluje z osrednjim romunskim in hrvaškim telekomunikacijskim podjetjem ter slovenskim Simobilom, za katerega so razvili aplikacijo Hangar Mapa, ki vsem naročnikom mobilnega operaterja zagotavlja prostor za shranjevanje.

Letos 20-odstotna rast prihodkov

XLAB, ki trenutno zaposluje nekaj več kot 100 sodelavcev, od tega predvsem programerje in razvijalce s širokim naborom programskih jezikov, katere tudi največkrat iščejo, je v letu 2012 vnovič zajel nov val rasti in leto 2013 končal s 4,79 milijona evrov celotnih prihodkov ter z dobrimi 700.000 evri dobička, kar je za 40 odstotkov več kot leta 2012. Izvozijo več kot 80 odstotkov svojih storitev. Letos načrtujejo okoli dvajsetodstotno rast prihodkov. »Rast je posledica dolgoletnega usmerjanja v razvoj. Prijavljamo se in delamo pri EU-projektih, s čimer držimo korak z najnovejšimi tehnologijami, ki jih nato apliciramo na lastne proizvode. Konkurenčna prednost je ravno v tem znanju, ki ga neprestano pridobivamo skozi delo na EU-projektih in skozi nenehno vlaganje v izobraževanje zaposlenih in vodstva,« poudarja dr. Pipan.

Tako kot druge gazele tudi XLAB vztrajno znižuje zadolženost, saj je bil delež dolgov v financiranju v letu 2012 20-odstoten, v letu 2013 še za tri odstotne točke manjši. S tremi skupinami izdelkov ISL Online, XLAB Research in Medic View dosegajo več kot 90 odstotkov izvoza. S trženjem novega produkta Tele transfuzija že vstopajo na nove, za njih do zdaj netradicionalne trge.

Novi projekti za nove preboje

Sentinel pa ni edini primer nastanka »podjetja v podjetju«. Podobno se je rodila tudi Red Pitaya v Instrumentation Technologies, kjer je direktor Rok Uršič leta 2012 sprožil iniciativo 913. »Naš motiv je bil, da si do septembra, zato tudi ime projekt 913, odgovorimo, ali je Instrumentation Technologies sposoben ponoviti ali doprinesti k razvojnemu preboju, kot pred desetimi leti, ko smo lansirali Libero, s katerim smo danes v svoji tržni niši vodilni na svetu.« Tako se je slabo leto potem rodila Red Pitaya, ki je zagonska sredstva zbirala na Kickstarterju, zdaj pa dela kot samostojno zagonsko podjetje.

»Inkubacija je bila zanimiva in dobra izkušnja, ker sta dinamiki trgov Red Pitaye in Instrumentation Technologies povsem različni, je bilo smiselno, da je Red Pitaya postala samostojno podjetje. Še vedno sodelujemo in iščemo sinergije za rast Red Pitaye, po drugi strani pa se od njih učimo tudi v Instrumentation Technologies,« opisuje Rok Uršič.