Šest stotink sekunde je ločilo Tino Maze, da bi na enem prizorišču svetovnega pokala v alpskem smučanju, na katerem je bila na sporedu več kot ena tekma, prvič v karieri osvojila maksimalno število točk. Za toliko jo je namreč v Areju ugnala Maria Pietilä-Holmner ter najboljšo slovensko športnico potisnila na drugo mesto. Kar ni uspelo Črnjanki v soboto, je včeraj Marcelu Hirscherju. Petkovi veleslalomski zmagi je dodal slalomsko in se priključil Tini Maze na vodilnem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala. Korošica ima pred najbližjo zasledovalko Avstrijko Anno Fenninger kar 257 točk prednosti, Hirscher pa pred Norvežanom Kjetilom Jansrudom 28 točk. Marcel Hirscher in Tina Maze, ki pišeta avstrijsko in slovensko alpsko smučarsko zgodovino, sta enakovredna po število zmag svetovnega pokala, saj sta jih dosegla vsak po 26.

»Vesel sem, ker lahko po koncu tedna v obeh tehničnih preizkušnjah rečem, da me je Tina pozitivno presenetila. Bal sem se, kako bo reagirala na osemurno časovno razliko. Res si zasluži vse čestitke za osvojitev 180 točk svetovnega pokala. Če boste analizirali vrstni red slalomistk, boste hitro ugotovili, da so v ospredju z izjemo Tine vse, ki so se na tekmo pripravljale dalj časa v Evropi,« se je poklonil alpski smučarski junakinji sezone vodja ekipe Andrea Massi. Italijan se je javno zahvalil tudi švedski reprezentanci, ki je Tini Maze omogočila vrhunski trening na progi, na kateri so potekale tekme svetovnega pokala.

»Po veleslalomski zmagi sem se osredotočila na počitek in vse usmerila na slalomsko tekmo, na kateri je bilo zame izjemno pomembno ogrevanje pred tekmo. Dobila sem potrebno samozavest za napad. Želela sem si premagati vse tekmice, a mi tega žal ni uspelo. Lahko sem vesela in ponosna, da sem zraven v vseh disciplinah, da se lahko enakovredno borim za zmago s specialistkami, ki se posvečajo le svojim disciplinam,« je Tina Maze navdušena zapustila švedsko prizorišče, kamor se bodo alpske smučarke vrnile marca, ko se bodo tik pred finalom svetovnega pokala še enkrat pomerile v slalomu in veleslalomu.

Tudi preostali del slovenske ženske reprezentance se bo marca vrnil v Are z lepšimi obeti kot na kakšno drugo prizorišče. Na slalomu je svoje prve točke v karieri osvojila Ana Bucik. Novogoričanka je dobro nastopila predvsem na prvi progi, na kateri je s startno številko 55 dosegla 24. čas, na koncu pa je zasedla 26. mesto. Prve točke v sezoni je v Areju osvojila tudi Katarina Lavtar v veleslalomu, Ana Drev pa se je vnovič uvrstila med najboljših 15 veleslalomistk.

Slovenski alpski smučarji, smučarke in trenerji bi si lahko obe ženski in moški preizkušnji v Areju podrobno ogledali, preden se bodo v prihodnosti podali na start na domačih tekmah svetovnega pokala. Sijajnemu švedskemu napadu je bila na ženskem slalomu kos le Tina Maze. Maria Pietilä-Holmner je dosegla prvo žensko švedsko slalomsko zmago svetovnega pokala v Areju, najboljša slalomistka sezone Frida Hansdotter pa je bila tretja. Na včerajšnji moški preizkušnji pa so se Mattias Hargin, Axel Bäck, Calle Lindh in Jens Byggmark uvrstili na četrto, peto, šesto in osmo mesto. Precejšnji anonimnež Lindh je na peto mesto napredoval z 29. po prvi progi in pokazal, kako se nosi reprezentančni dres na domači preizkušnji. Ker podobnih slovenskih uvrstitev februarja v Mariboru in marca v Kranjski Gori ne gre pričakovati, bodo imeli tekmovalci in trenerji vsaj en izgovor. Švedi so namreč v Areju venomer dobrodošli na treningu, Slovenci pa so že veseli, če je kje od omenjenih prizorišč sploh sneg.

Pravo slalomsko klasiko sta znova uprizorila Hirscher in Nemec Felix Neureuther, ki na drugi progi kot vodilni po prvi ni ubranil napada Avstrijca. Junak dneva je bil Aleksander Horošilov, ki pri 30 letih doživlja drugo tekmovalno mladost. Rus se je namreč prvič v karieri uvrstil na zmagovalni oder. Da je Horošilov v tej sezoni odlično pripravljen, je z osmim mestom dokazal že na uvodni preizkušnji v Leviju. Zadnji Rus, ki se je uvrstil na zmagovalni oder, je bil Aleksander Žirov, in sicer leta 1981, ko je v dveh marčevskih tednih osvojil kar štiri zmage svetovnega pokala (tri veleslalomske in eno slalomsko). Žirov je v najboljših časih Ingemarja Stenmarka in Bojana Križaja veljal za izjemno obetavnega smučarja, a se je njegova športna pot končala predčasno, saj se je leta 1983 pri 24 letih smrtno ponesrečil v prometni nesreči. Slovenski slalomski izkupiček v Areju je bil klasičen v zadnjih sezonah. Matic Skube je odstopil, Miha Kürner pa je zasedel 51. mesto.

Moški bodo svetovni pokal nadaljevali v Val Gardeni, ki je včeraj dobila zeleno luč Mednarodne smučarske organizacije. V petek in soboto bosta preizkušnji v hitrih disciplinah, v nedeljo pa bo v Alti Badii še veleslalom. Ženske se bodo preselile v Val d'Isere, kjer bosta konec tedna smuk in superveleslalom. »Najprej se moram regenerirati in nadihati. Potem bom razmišljala naprej,« pravi Tina Maze.