Vlada je tik pred dvanajsto na dopisni seji Urgentni center Nova Gorica uvrstila v načrt razvojnih programov 2014–2017, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa tudi že podpisala pogodbe z izvajalcem gradbeno-obrtniških del, družbo IMP PPS ter partnerjema Kolektor Kolingom in Cestnim podjetjem Gorica.

Kot smo poročali, je naložba visela v zraku, vlada pa je tik pred dvanajsto le našla rešitev: 3,7 milijona kohezijskih evrov bo prispevala Evropska unija, medtem ko bo nekaj manj kot 700.000 evrov založilo ministrstvo za zdravje.

Vršilka dolžnosti direktorice bolnišnice Nataša Fikfak je povedala, da imajo gradbišče pripravljeno, da so preselili vse potrebno in da morajo urgentni center zgraditi do novembra prihodnje leto. »Časa je izredno malo. Lovili bomo roke, sicer bo morala država vrniti evropska sredstva. Bolniki zaradi gradnje ne bodo prikrajšani. Edina težava bo prevoz materiala, zdravil in perila, saj bomo imeli sedaj manj skladišč. V Novo Gorico smo preselili tudi helidrom in pripravili vse potrebno za nemoten prevoz bolnikov,« je kljub vsemu zadovoljna Fikfakova.

Naložba obsega graditev urgentnega centra, operacijskega bloka in veznega trakta med novo in staro bolnišnico dr. Franca Derganca. Vrednost del je ocenjena na nekaj več kot 7,2 milijona evrov, od tega bo, kot že rečeno, 4,4 milijona evrov evropskega in državnega denarja, skoraj 2,8 milijona pa bo morala zagotoviti bolnišnica.