Dvakratni najkoristnejši igralec (MVP) lige je na tekmah ta konec tedna preventivno počival, potem ko mu je desna stran obraza močno zatekla. V klubu so sprva mislili, da gre za reakcijo na poškodbo žleze slinavke, potem ko je Crosby dobil udarec na domači tekmi 29. novembra proti Carolina Hurricanes.

Ker se mu je stanje poslabšalo, ga je ekipa poslala na dodatne zdravniške preglede, ki so razkrili, da je obolel za mumpsom. Ta čas je v izolaciji, vendar naj že v ponedeljek ne bi bil več kužen, predvidevajo zdravniki.

Crosby je bil sicer cepljen proti mumpsu, obnovitveno cepivo je prejel tudi letos, preden se je s kanadsko reprezentanco odpravil na zimske olimpijske igre v Rusijo, zato je bolezen za zdravnike še toliko večje presenečenje.

Liga NHL se sicer bori z izbruhom virusa, ki se prenaša s slino in sluzjo, običajno s kašljanjem, kihanjem ali med govorjenjem, Crosby je že 13. hokejist lige NHL z mumpsom. Pred njim so zboleli že Corey Perry, Francois Beauchemin, Clayton Stoner in Emerson Etem (vsi Anaheim Ducks), Ryan Suter, Keith Ballard, Marco Scandella, Jonas Brodin in Christian Folin (Minnesota Wild), Tanner Glass (New York Rangers) in Travis Zajac ter Adam Larsson (New Jersey Devils).

Za zdaj med obolelimi ni še nobenega igralca prvakov Los Angeles Kings, katerih član je tudi slovenski zvezdnik Anže Kopitar.