Kalifornijske oblasti so sporočile, da je cepivo, ki so ga začeli uporabljati v devetdesetih letih, krivo za večje število obolelih. Nedavna raziskava pa je pokazala, da novo cepivo ne zagotavlja daljše imunosti kot staro. Ena izmed novih raziskav dodaja, da tudi cepiva ne preprečujejo širjenja bolezni.

Epidemije oslovskega kašlja se pojavlja vsake od tri do pet let, zadnjič so jo v Kaliforniji razglasili leta 2010. Kljub agresivni kampanji, ki je pozivala k cepljenju, pa je tokratni izbruh hujši. Do sedaj so zabeležili že 9.935 primerov obolelih. En dojenček je zaradi bolezni umrl, primere pa so začeli beležiti med otroki po celi državi.

V San Diegu so letos zabeležili že 1819 primerov, kar se lahko primerja z letom 1940, je pojasnil dr. Eric McDonald, vodja imunološkega in epidemiološkega oddelka v San Diegu.

V štiridesetih letih prejšnjega stoletja je bil oslovski kašelj stalno prisotna otroška bolezen, ki je zakrivila več tisoč smrti letno. Po uvedbi cepljenja je število obolelih padlo na manj kot 5000 primerov na leto. Po zamenjavi cepiva v devetdesetih letih – novo cepivo naj bi imelo manj stranskih učinkov, med drugim naj otroci ne bi imeli vročine ali oteklin na mestu vboda – se je bolezen vrnila. V Združenih državah Amerike so lani zabeležili 48 tisoč primerov, od tega 18 smrti. Letos je število padlo za več kot polovico, saj je bila kampanja, ki je pozivala k cepljenju, precej agresivna.

Nekateri starši so prepričani, da je cepivo neučinkovito in da je pri oslovskem kašlju - ki ga nekateri zamenjajo za navaden prehlad - bolj pomembna hitra diagnoza ter čimhitrejši začetek zdravljenja.