Po drugi strani pa se lahko samo trije slovenski vinarji - poleg Marjana Simčiča in Movie še Jean-Michel Morel, ki ustvarja pod blagovno znamko Kabaj - lahko pohvalijo, da jih je letos ocenjeval eden od treh najpomembnejših vinskih kritikov na svetu, ameriški strokovnjak za vino in cigare James Suckling.

Ocene, še posebej za vina Aleša Kristaniča, so bile izjemne. Zanimivo je, da se je Suckling, ki vsako leto oceni okoli 4000 različnih vin, sploh odločil za majhno Slovenijo, še posebej, če vemo, da je velik ljubitelj italijanskih (rdečih) vin, ki jih vsako leto oceni več kot 2000.

Kakorkoli že, ocene za vina Aleša Kristančiča so bile tako visoke, da se je uspel uvrstiti tudi na letno predstavitev petdesetih najbolje ocenjenih vin na svetu v Hongkongu. Na prireditev se ni uspel uvrstiti recimo niti en nemški ali švicarski vinar, zraven ni bilo nikogar iz Južne Afrike ali vzhodne Evrope. Prevladovali so kakopak italijanski in francoski vinarji, nekaj je bilo portugalskih, avstralskih, ameriških in čilskih pridelovalcev, po enega pa so imeli Španci, Avstrijci, Novozelandci in - Slovenci. To pa se zdi - po predlanski letnih ocenah vin Marjana Simčiča (modri pinot, 2009) in Verusa (šipon, 2011) v Financial Timesu, ki jih je objavila vinska ocenjevalka Jancis Robinson - verjetno eden največjih, če ne kar največji uspeh našega vinarstva v zadnjih letih.