»Z mislimi sem bil prehitro v smučini. Majhna napaka, ki pa v biatlonu veliko stane. Ta strel je pomenil tudi zmago. V prihodnje se ji bom poskušal izogniti in jo popraviti. Glede na to napako sem zadovoljen s petim mestom. Tu je nova odlična bera točk za svetovni pokal. Poleg tega sem zadovoljen, da moj stroj dobro dela. Serviserjem gre izjemna pohvala za pripravo smuči. No, če pogledamo celoto in vidimo, kdo vse je zraven, in ti fantje niso ravno amaterji, sem res lahko zadovoljen,« je Jakov Fak razmišljal po kratki sprinterski preizkušnji v sončnem Hochfilznu.

Drugi tekaški čas dneva, četrti najhitrejši čas streljanja, a kot edini izmed najboljše osmerice z zgrešeno tarčo, je bil dovolj za peto mesto. Kot je omenil, je obžaloval le to, da ni zadel zadnje pete tarče v streljanju leže, s čimer bi premagal tako Nemca Simona Schemppa in Andreasa Birnbacherja kot zmagovalca dneva, mlajšega od bratov Boe, Johannesa Thingnesa. In kar je Faka v idealnih razmerah, ki so se odražale predvsem po odlični strelski statistiki in hitri smučini na beli pentlji sredi skoraj povsem zelene oaze, še posebej veselilo, je bera točk, s katero se je na prizorišču prve zmage v svetovnem pokalu še bolj približal vodilnemu Emilu Hegleju Svendsenu (9. mesto) in hazarderju s štartno številko Martinu Fourcadu (7. mesto). Zaostanek je 28 točk. To obeta zelo zanimiv jutrišnji obračun na zasledovanju, ko se bodo velemojstri zimskega lova pomerili z ramo ob rami, vodilna deseterica pa bo startala v manj kot pol minute. Zraven bi bil lahko tudi Klemen Bauer. Biatlonec navdiha je pred streljanjem stoje imel celo četrti vmesni čas, a je vse pokopal s tremi zgrešenimi tarčami. Naposled ga je legendarni Björndalen izrinil še iz skupine dobitnikov točk, na 41. mesto.

Nasprotno pa je njegova nekdanja ihanska soseda Teja Gregorin ohranila sloves najboljše strelke v svetovnem pokalu. Z novo ničlo se je obdržala med najboljšo petnajsterico z zmagovalko Kaiso Makarainen na vrhu, čeprav v smučini ni bila tako hitra kot v Östersundu (39. tekaški čas). Bila je počasnejša tudi od Andreje Mali, kar se redko zgodi. Razloge je razkril trener Uroš Velepec: »Fantje iz servisa so takoj povedali, da so izbrali napačne smuči. Ni bila težava v maži, pač pa v strukturi drsne ploskve. Serviserji delajo odlično, a tudi takšne stvari se zgodijo. Seveda pa je škoda takšne tekme, saj bi Teja s takim streljanjem morala biti med peterico najboljših. Njena tekaška forma je boljša kot v Östersundu. Takšnih priložnosti je škoda. Dobra plat je, da ima še vedno dobro izhodišče za nedeljsko zasledovanje.« Gregorinova je s sedmega zdrsnila na deseto mesto v skupnem seštevku, iz deseterice pa tudi Slovenija v razvrstitvi pokala narodov. Mladinka Urška Poje (86. mesto), ki bo vskočila za današnjo štafetno tekmo (Mali, Eržen, Gregorin, Poje), je kot četrta biatlonka celo prehitela Anjo Eržen.

Bolje od Bauerja je streljal celo Rok Tršan, ki je z uradnimi 50 dnevi v biatlonu po hitrem nastopu v svetovni eliti nov rekorder. Z dvema zgrešenima tarčama stoje si velja kot zanimivost zapomniti tudi 76. mesto. »Zelo sem bil vesel, da sem po le dveh mesecih treninga dobil priložnost, ki je v tako kratkem času nisem pričakoval. Mislim, da sem prvič nastopil solidno. Pri teku imam še rezervo. Upam, da bom dobil še več priložnosti in s tem izkušenj, ki so za streljanje seveda zelo pomembne,« je nastop opisal 22-letni Tršan. Za vsega pol sekunde in sedem desetink je ugnal tudi mnogo bolj izkušena Lenarta Oblaka (77. mesto) in Petra Dokla (78.), ki pa bosta dobila mesto v današnji štafeti (Dokl, Bauer, Oblak, Fak), ki cilja na deseterico. Zanimivo je, da so vseh zadnjih 28 uvrstitev med deseterico od leta 2002 dosegli v zasedbi, kjer je bil zraven tudi Janez Marič.