Konkurenca je nekoliko okrnjena, saj je v Rusijo dopotovalo le 54 skakalcev iz 11 držav. Izmed najboljših manjkajo vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Čeh Roman Koudelka, drugouvrščeni Švicar Simon Ammann, šesti Noriaki Kasai ter osmi Daiki Ito (oba Japonska), ki so se umaknili na počitek in trening, ker se želijo čim bolje pripraviti na prvi vrhunec sezone – novoletno turnejo, ki bo letos trajala od 27. decembra do 6. januarja. Potovanje v osrčje Rusije s prestopanjem in čakanjem na letališču v Moskvi je bilo za skakalce posebno doživetje. Po pristanku letala pod Uralom jih je do Nižnjega Tagila čakalo še 160 kilometrov vožnje z avtobusom, ki je bil tako natrpan s prtljago, da so se skakalci stiskali med kovčki, ki so bili kar na sedežih. Za nameček se bodo morali prilagoditi štiriurni časovni razliki, zato so imeli nekateri včeraj nekaj težav z bioritmom.

Na včerajšnjih kvalifikacijah, na katerih je bilo treba za uvrstitev na današnjo tekmo premagati le štiri skakalce, je bil najboljši 19-letni Finec Jarkko Maeaettae (133 m) pred Čehom Janom Maturo (130 m) in Poljakom Davidom Kubackim (126 m). Uspešni so bili vsi Slovenci: Jernej Damjan je bil četrti (126 m), Robert Kranjec peti (128,5 m), Nejc Dežman osmi (123 m), Matjaž Pungertar 13. (124 m), Anže Lanišek 23. (115,5 m), potem ko se je vrnil po poškodbi in skače s posebno opornico na operiranem prstu, in Jurij Tepeš 37. (109,5 m). Peter Prevc je imel kot član elitne deseterice nastop zagotovljen vnaprej, med katero je imel s 120,5 metra deveti izid, potem ko je zelo nihal že v treh serijah za trening. Najboljši v kvalifikacijah je bil Norvežan Anders Fannemel s 134 metri.

Medtem ko nekateri organizatorji odpovedujejo tekme zaradi pomanjkanja snega, je Liberec na Češkem zaradi pomanjkanja denarja odpovedal tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih, ki bi morali biti 7. in 8. februarja 2015. Ker sta sočasno na Češkem svetovno prvenstvo v biatlonu in dve hokejski tekmi Češka – Rusija, za skoke ni prostora na češki televiziji in zato bo manjši zaslužek od TV-pravic. jo