Direktorja uspešne informacijske družbe NIL Skupina Bojan Paldauf in Josip Jurkovič, nekdanja solastnica znanega ljubljanskega lokala Bachus Karin Mikulin, večinski lastnik Kompasa MTS Samo Primožič, nekdanji predsednik uprave borznoposredniške družbe Medvešek Pušnik Bogdan Pušnik so le nekateri bolj prepoznavni posamezniki, ki so v stečajno maso Luxurisa prijavili svoje terjatve. Med upniki, ki so svoje prihranke vložili v finančne instrumente Luxurisa in sedaj do njih ne morejo več priti, je tudi nekaj deset malih podjetnikov, profesorjev in zdravnikov.

Terjatev sta v stečajno maso Luxurisa prijavila tudi Golf zveza Slovenije in eden najuspešnejših slovenskih teniških igralcev Gregor Žemlja. A omenjena od Luxurisa po dostopnih podatkih ne terjata vračila svojih prihrankov, temveč neplačanih sponzorskih sredstev. V Luxurisu so namreč v zadnjih treh letih stranke novačili predvsem na različnih športnih dogodkih in so bili tudi eden od sponzorjev Žemlje, Golf zveze Slovenije ter celjskega košarkaškega kluba.

V stečajni masi le manjši del vlagateljev

Skupno je v stečajno maso Luxurisa svoje terjatve prijavilo nekaj več kot 60 upnikov, vendar je po navedbah naših virov to le manjši del upnikov. Skupno naj bi namreč Luxuris od slovenskih vlagateljev zbral najmanj 10 milijonov evrov sredstev. A več kot 80 odstotkov vlagateljev naj bi v zadnjih mesecih sklenilo nove pogodbe z istoimensko družbo, ki domuje na Mauritiusu. Naši viri opozarjajo, da so se s tem zavezali, da še nadaljnjih pet let ne bodo zahtevali izplačila svojih prihrankov. S tem so omogočili tudi preživetje dubajskega Luxurisa, ki vsem vlagateljem jamči vračilo najmanj 70 odstotkov investicije. Od prvotnih vložkov je vlagateljem v povprečju ostalo manj kot 20 odstotkov premoženja. V dubajskem Luxurisu so namreč s trgovanjem z zlatom in na valutnih trgih v zelo kratkem času ustvarili tudi več kot 80-odstotne izgube.

Manjše število premožnejših vlagateljev naj bi na drugi strani že od samega začetka pogodbe sklepalo s krovno dubajsko družbo, ki sta jo vodila Marko Gorjanc in Stojan Hribar. A njunih imen med upniki ni mogoče zaslediti. Prav tako so imena vodilnih pred kratkim izbrisali tudi s spletne strani dubajskega Luxurisa, ki nima več niti delujoče telefonske številke. Kdo so dejanski lastniki celotne mreže Luxuris, ni mogoče ugotoviti, po neuradnih informacijah pa naj bi bil eden od lastnikov poleg Gorjanca tudi šentjurski podjetnik Aleš Čebulj. Slednjega nam za komentar ni uspelo priklicati. »Od Čebulja sem dobival napotke, vendar podrobnosti ne morem komentirati, saj za to nimam več pooblastil. Uradno sem še vedno vpisan kot direktor, vendar poslov v Luxurisu ne vodim več,« nam je dejal Gorjanc.

Znani športniki, menedžerji in športni avtomobili

Med upniki Luxurisa zanimivo ni nekdanjega alpskega smučarja Jureta Koširja. Ta je za Luxuris posnel promocijski oglas in za revijo Moje finance še pred dobrim letom dni poudarjal, da je s svojo naložbo popolnoma zadovoljen. A ko je Luxuris končal v stečaju, je zatrjeval, da v njihove produkte nikoli ni vlagal. Z Luxurisom so poslovno sodelovali tudi nekateri vidni slovenski gospodarstveniki in menedžerji. Poleg Pušnika, ki je bil direktor razvoja, še nekdanji predsednik uprave Peka Janez Sajovic, nekdanji direktor republiškega stanovanjskega sklada Primož Pirc (oba sta v stečajno maso Luxurisa prijavila terjatve) in nekdanji direktor skupine Tuš Matjaž Zadravec.

Poleg športnikov in prepoznavnih menedžerjev so imeli pri gradnji iluzije o uspešni finančni družbi in privabljanju vlagateljev pomembno vlogo tudi luksuzno opremljeni poslovni prostori v Ljubljani in Dubaju ter prestižni avtomobili. Tako ne preseneča, da je med upniki tudi družba RPM, ki med drugim oddaja vozila znamke Ferrari in Porsche.

Za upnike ostal drobiž

Toda upniki Luxurisa na večje poplačilo terjatev ne morejo računati. Čeprav imajo v svojih pogodbah določilo, da jim Luxuris jamči vračilo najmanj 70 odstotkov njihove investicije, je to le slaba uteha. Podjetje je namreč stečaj pričakalo brez enega samega evra na transakcijskem računu, v stečajni masi pa je ostala le pisarniška oprema ter za nekaj več kot 400.000 evrov terjatev do obeh povezanih družb iz Mauritiusa in Dubaja.

Utvar o večjem poplačilu upnikov si ne dela niti stečajna upraviteljica Luxurisa Monika Rozman, ki bo imela zaradi prazne stečajne mase težave tudi s financiranjem morebitnih izpodbojnih tožb. »Kaj se je zgodilo z denarjem strank, za zdaj še ni znano. Obstajali naj bi neki posamezniki, ki so trgovali s temi sredstvi, vendar ne vem niti, kdo so to bili. Stopila sem v stik tudi z londonskim upravljalcem trgovalne platforme LMAX (prek te so stranke Luxurisa vlagale v zlato in plemenite kovine op. p.), vendar so mi odgovorili, da s tem nimajo ničesar,« nam je povedala Rozmanova. Kot je še dodala, je Luxuris iz Dubaja in Mauritiusa že pozvala, naj poravnata svojo terjatev, vendar odgovora doslej še ni prejela.