Z ljubljanske železniške postaje bo jutri dopoldan proti Budimpešti prvič odpeljal direktni potniški vlak, ki je doslej vozil le iz Maribora. »To je zagotovo najpomembnejša novost. Poleg tega je vredno omeniti tudi, da se po nekaj letih na vozni red vrača nočni vlak na relaciji med Ljubljano in Beogradom, ki bo iz Ljubljane odpeljal vsak dan ob 21.05, v Beograd pa prispel ob 5.52 zjutraj,« izpostavlja dve najbolj izstopajoči novosti Jože Bonča iz službe za prodajo in marketing potniškega prometa na Slovenskih železnicah (SŽ).

Nova je tudi povezava z osrednjo železniško postajo na Dunaju, ki bo poslej začetna in končna postaja vseh vlakov iz Slovenije, pa tudi vlakov, ki bodo pripeljali iz smeri Italije, Češke (Praga), Poljske (Varšava), Slovaške (Bratislava) in od drugod. Prav tako bo po novem na relaciji do italijanskih Opčin (Villa Opicina) in nazaj vzpostavljenih pet povezav, ki bodo imele tudi nadaljnje povezave z Ljubljano, Puljem in Koprom.

Nove povezave tudi s Hrvaško

Zaradi pridobitve potrebnih soglasij od pristojnih italijanskih organov za vlake SŽ je na relaciji Sežana–Opčine trenutno organiziran nadomestni prevoz z avtobusi, od Opčin do Trsta in nazaj pa je zagotovljena povezava z mestnim avtobusom, ki vozi do središča Trsta. Nekaj novih povezav bo tudi s sosednjo Hrvaško. Z že prej omenjenim nočnim vlakom proti Beogradu bo omogočena dodatna povezava tudi z Zagrebom, po novem pa bo vlak vozil tudi med Rogatcem in Đurmancem s povezavo do Zaboka, med Ormožem in Čakovcem bodo vozili kar trije pari vlakov, ponovno pa bo redni vlak ob sobotah vozil tudi med Čakovcem in Lendavo. Prav tako bo nova povezava vzpostavljena med Gradcem in Prago in obratno s šestimi pari hitrih vlakov, ki imajo nato tudi povezave z vlaki prek Šentilja, z možnostjo potovanja prek Salzburga in Linza.

V domačem potniškem prometu bistvenih novosti in sprememb ni, nov bo le vlak, ki bo od 20. decembra do 3. januarja ter od 4. aprila do 26. septembra ob sobotah vozil od Podčetrtka prek Rogaške Slatine v Celje in naprej do Velenja in nazaj, ki bo namenjen predvsem potovanju gostov zdravilišč v Podčetrtku in Rogaški Slatini. Prav tako bo na relaciji Celje–Podčetrtek v času turistične sezone spet vozil muzejski vlak.