Fak je spet potrdil odlično tekaško formo. Na desetkilometrski tekmi je kljub kazenskemu krogu za 21-letnim Norvežanom Johannesom Thingnesom Boejem zaostal za 22,9 sekunde in bil edini s strelsko napako med prvo osmerico.

Pred Fakom, ta je prehitro streljal pri zadnjem poskusu leže, so se zvrstili le tekmovalci s strelsko ničlo. Na stopničke sta se uvrstila še Nemca Simon Schempp in Andreas Birnbacher, Faka pa je prehitel tudi Avstrijec Dominik Landertinger.

Drugi Slovenci so ostali brez točk svetovnega pokala. Klemen Bauer je visoko uvrstitev zapravil na drugem streljanju, ko je moral v kazenski krog trikrat in bil 41. Preostali Slovenci so nastopili v "paketu" in ostali brez nedeljskega zasledovanja. Rok Tršan je bil 76., Lenart Oblak 77. in Peter Dokl 78.

"Jakov ima drugi čas teka, tako da je to zelo dobro. Peto mesto z enim zgrešenim strelom je super, super je tekel, samo mlajši Boe je tekel hitreje. Škoda za tisti strel leže. Štirikrat je lepo zadel v center, potem pa zgrešil levo navzgor. Mogoče je malo grobo sprožil, a to ni kakšna napaka, ki bi predstavljala kakšen problem," je dejal glavni trener Uroš Velepec. "Glede na to, da sem naredil napako, sem zadovoljen s petim mestom. Če pogledamo, kdo vse je zraven, fantje niso ravno amaterji, sem lahko zadovoljen," pa je bila ocena Faka.

V ženski konkurenci je zmagala Finka Kaisa Mäkäräinen. S progo in dvema streljanjema je Finka ob kazenskem krogu opravila v 20:55,6 minute in za 10,4 sekunde prehitela Italijanko Karin Oberhofer ter za 29,9 sekunde Norvežanko Tiril Eckhoff, ki je prav tako enkrat zavila v kazenski krog.

Lepo izhodišče si je za nedeljsko zasledovanje priborila tudi slovenska reprezentantka Teja Gregorin, ki je z desetimi zadetimi tarčami potrdila dobro strelsko formo, zato čudi relativno velik zaostanek v smučini, saj je na 7,5-kilometrski progi za Mäkäräinenovo zaostala kar 55,1 sekunde. Gregorinova je bila 14., slovenski tabor pa je priznal, da so se ušteli pri izbiri smuči.

Na zasledovanje se je s 46. mestom uvrstila tudi Andreja Mali, mlada Urška Poje je bila 86., Anja Eržen pa 95. "Na servisu so takoj povedali, da so izbrali napačne smuči, ni bilo problema v maži. Andreja je imela dobre smuči, Teja pa je izgubljala veliko časa na progi, morala bi biti med peterico. A še vedno ima dobro izhodišče za zasledovanje, 14. mesto je solidno. Škoda je današnje tekme, saj se je počutila dobro. Takih priložnosti je malo, servis imamo odličen, a takšne stvari se zgodijo. Teja je tekaško boljša kot v Östersundu, tako da bi morala biti višje," je ocenil trener Uroš Velepec. O premieri Pojetove v svetovnem pokalu pa je dodal: "Vzela je kar nekaj skalpov, nabira izkušnje, zato smo zadovoljni. Malo smole je imela v leže, saj je imela precej vetra in naredila malo premalo korekcije. Hrabro se je borila, a seveda njena raven še ni takšna, kot nekoč bo."

V soboto bosta v Hochfilznu obe štafetni tekmi. Ženske se bodo na pot podale ob 11. uri, moški pa ob 14.30. Slovenske barve bodo branile Gregorinova, Malijeva, Erženova in Pojetova, nato pa še Fak, Bauer, Oblak in Dokl.