»Ugotovili smo, da obstajajo pravno zavezujoči dokumenti o sodelovanju pri financiranju Borštnikovega srečanja,« je po današnji izredni seji sveta zavoda povedal predsednik sveta SNG Maribor Gregor Pivec in pojasnil, da sta v skladu z dogovorom o dolgoročnem sodelovanju pri izvedbi Festivala Borštnikovo srečanje ministrstvo za kulturo in mariborska občina dolžna prispevati vsak polovico proračuna festivala.

Občina mora upoštevati svoje obveznosti

Zato je svet zavoda pozval občino, da upošteva svoje obveznosti iz dogovora in skladno z njim skleni novo letno pogodbo o financiranju Borštnikovega srečanja. Ta za festival v letu 2015, ko bo obeleževal 50. obletnico, znaša 380.000 evrov, torej mora občina zagotoviti 190.000 evrov. V letošnjem letu je proračun festivala znašal 390.000 evrov.

Izredna seja sveta zavoda je bila sklicana, ker izhodišča za občinski proračun ne predvidevajo v letu 2015 niti evra za Borštnikovo srečanje. »Svet zavoda ostro nasprotuje ultimativnim proračunskim usmeritvam, ki predvidevajo popolno protipravno prekinitev financiranja s strani Mestne občine Maribor,« je še pozval sedemčlanski svet zavoda. Ob tem je predlagal, da se točka financiranja Borštnikovega srečanja uvrsti na sejo občinskega odbora za kulturo, ki bo predvidoma 18. decembra, in da o tem vprašanju razpravljajo tudi drugi odbori, uradi in mestni svet.

Borštnikovo srečanje mora biti

Po besedah članice sveta zavoda Marije Ribič se ne sme zgoditi, da tako pomembnega festivala prihodnje leto ne bo. »Vodstvo SNG Maribor se zelo trudi, da v teh omejenih okvirjih izvaja program in dela zelo uspešno. Promovira Slovenijo in Maribor celo v tujini,« je dejala. »Borštnikovo srečanje je ikona Maribora in škoda bi bilo, da se ga ukine. To je neodgovorno,«je dodala.