Glede na izračunane ocene prihrankov bo več kot 60 odstotkov potrošnikov, če bodo z Zvezo potrošnikov Slovenije zamenjali samo dobavitelja elektrike, prihranilo med 50 in 150 evrov letno. Enak delež potrošnikov pa si lahko obeta prihranke med 75 in 200 evrov letno, če bodo zamenjali dobavitelja elektrike in plina. Če bi vsi potrošniki, ki sodelujejo v akciji Zamenjaj in prihrani, sprejeli ponudbo in zamenjali dobavitelja, bi skupaj lahko prihranili več kot 3,5 milijona evrov na leto.

Brez vezave in skritih stroškov

Ponudbe v okviru kampanje Zamenjaj in prihrani zagotavljajo navzgor omejeno ceno za 12 mesecev, so brez vezave in skritih stroškov. Ocene prihrankov in ponudbe pošiljajo postopoma, vendar načrtujejo, da bodo vsi prijavljeni potrošniki ocene prihrankov s ponudbami prejeli do sredine decembra.

Vse za začetek zamenjave dobavitelja po spletu

Ocene prihrankov in ponudbe potrošniki prejemajo na elektronski naslov, ki so ga zapisali ob prijavi v prvi skupinski nakup energije v Sloveniji. Vsak sodelujoči bo prejel elektronsko sporočilo z oceno prihranka, ki se mu obeta z zamenjavo dobavitelja. Če jih bo prihranek prepričal, bodo prejeli ponudbo in izpolnili spletni obrazec za pripravo pogodbe. Po prejemu podpisane pogodbe bo izbrani ponudnik začel postopek zamenjave.

Zamenjava je varna, brezplačna, preprosta

V Zvezi potrošnikov Slovenije so že večkrat poudarili, da se zvestoba vedno ne splača, zato objavljajo ponovni poziv potrošnikom k zamenjavi ponudnika, kjer bodo za energijo plačali manj. Zamenjava je za potrošnike brezplačna in preprosta. Tudi strah, da bodo v postopku menjave ostali brez elektrike ali plina je odveč. Kot so povedali na Agenciji za energijo, pri menjavi dobavitelja ne more priti do motenj v oskrbi, saj v postopku menjave odjemalec ostaja priključen na isto omrežje zemeljskega plina, zamenja se le dobavitelj plina. Prav tako menjava dobavitelja zemeljskega plina ne ogroža zanesljivosti oskrbe. Enako je pri elektriki, kjer se z menjavo dobavitelja v nobenem primeru ne spremenijo niti omrežje, na katero je odjemalec priključen, niti električni priključek ali merilna naprava oziroma števec

Kampanja znižala cene na celotnem trgu

Z akcijo Zamenjaj in prihrani lahko izbrani dobavitelji potrošnikom ponudijo občutne prihranke. Prihranili pa ne bodo le sodelujoči v njej, ampak vsi slovenski potrošniki, saj ponudniki že od začetka kampanje nižajo cene. Po javni objavi tarif, doseženih v kampanji, pa lahko potrošniki zagotovo pričakujejo nove akcijske ponudbe dobaviteljev, zato velja nasvet, da potrošniki skrbno preverijo pogoje ponudb in naj ne preverjajo le tarif, ampak tudi morebitne vezave, pogodbene kazni in druge stroške.

Skupaj smo močnejši

Želimo si, da akcijo uspešno zaključimo, da potrošniki zamenjajo dobavitelja z nami, saj bo to signal, da si potrošniki tovrstnih akcij želijo in v njih tudi aktivno sodelujejo, je poudarila Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije, in dodala: "Pripravljamo že izhodišča za novo kampanjo, s katero bi potrošnikom ponovno lahko pomagali znižati stroške. Zato poziv potrošnikom: sodelujete z nami, skupaj lahko dosežemo veliko."

Še ne sodelujete, bi pa želeli znižati svojo položnico za elektriko in plin? Pohitite! Prijave so mogoče še do 19. decembra na spletni strani www.zamenjajinprihrani.si.

Vir: www.zps.si