Preden je velika tivolska dvorana dobila streho, so hokejske tekme igrali na prostem. Olimpija in Jesenice so se pod milim nebom zadnjič pomerile pred petdesetimi leti in nekaj meseci. Tisti dan je v Ljubljani ob visoki zmagi Jesenic z 8:1 močno deževalo, Dnevnik pa je v časopisnem prispevku omenjal ravno nevšečnosti z vremenom. Avtor je zapisal, da je bil led mehak, zaradi česar igralcem ni uspelo razviti dovolj hitrosti. Obenem je opozarjal, da hokejisti nujno potrebujejo streho nad glavo.

Profesionalni hokej na prostem danes igrajo le še ob posebnih priložnostih. S kapitalističnim razmišljanjem omamljene Severnoameričane so v prirejanje zdaj že tradicionalne zimske klasike vodili predvsem komercialni interesi po dodatnem zaslužku in pripravi spektakla za občinstvo. Ni presenetljivo, da je Evropa v skladu s svojo ustaljeno prakso kmalu zatem preslikala tovrsten model na staro celino. Pred dvema letoma je osvojil tudi Ljubljano, ko je Olimpija nastopila na propadajočem stadionu za Bežigradom, pojutrišnjem pa se bo predstavila še na Trgu republike, kjer so v začetku devetdesetih let slovesno razglasili slovensko samostojnost.

Zaradi naklona podložili igrišče

Na prenovljenem trgu nasproti stavbe parlamenta od ponedeljka brnijo stroji. Konstrukcijo ledenega igrišča in tribun pripravlja tudi do sedemdeset delavcev hkrati. Organizatorji delajo s polno paro, da bi prvi drsalec preizkusil ledeno ploskev že jutri, zato v noči na četrtek zaradi časovne stiske mnogi niso niti zatisnili očesa. Ker ima Trg republike naklon, so morali igrišče posebej podložiti, da bodo uporabniki objekta drsali po ravnem. Vodja projekta je Luka Klasinc, nekdanji umetnostni drsalec, ki je bil v času športne kariere tako jugoslovanski kot slovenski reprezentant. Leta 1992 je nastopil na zimskih olimpijskih igrah v Albertvillu, ljubezen do ledu pa je pri njem še dandanes zelo velika.

Klasinčeva želja je, da bi športe na ledu čim bolj približal ljudem, zato s sodelavci pozimi postavlja ledena igrišča po različnih krajih doma in v tujini (Murska Sobota, Ljutomer, Bled, Budimpešta, Pirovac, Split, Beograd...). V središču Ljubljane bo odslej mogoče drsati do konca januarja, Olimpija pa bo odigrala vsaj štiri tekme. »Igrišče bomo večinoma namenili rekreativnim drsalcem, družinam, turistom, šolam, vrtcem... Naj povem, da imamo že zdaj rezerviran termin za 6000 otrok, ki bodo tako izkoristili šolski športni dan. Bistveno je, da vsak vzame drsališče za svoje. Želimo, da bi Trg republike v tem času postal prijetno stičišče družabnih dogodkov, zato ne organiziramo le aktivnosti na ledu, ampak tudi ob njem. Med drugim pripravljamo ledeno pravljico, ob koncu januarja pa načrtujemo predstavitev svetovno znanega dogodka Red Bull crashed ice,« je razlagal Luka Klasinc.

Drsališče zanimivo za podjetja

Na odprtem drsališču bo sodeloval tudi hokejski podmladek. Hokejskim klubom v Ljubljani so že ponudili termin za tekmovanje mlajših selekcij, zato se bosta že v ponedeljek pomerili selekciji Slavije in Jesenic do 18 let, čez dober teden pa bodo na led stopili še igralci Olimpije in Celja do 14 let. Širši interes za prihod na Trg republike obenem že izkazujejo razna podjetja, ki bodo na led povabila svoje zaposlene, da bodo krepili moštveni duh z drsanjem, igranjem kerlinga ali kegljanjem na ledu. Že jutri, ko bodo drsališče odprli za obiskovalce, načrtujejo prvo tekmo, ko bodo palice prekrižali veterani. Uvodni vrhunec bo v nedeljo, ko bo Olimpija proti madžarski Albi v sklopu EBEL dvignila zastor za prireditev Ice Fest.

Ker vremenska napoved za prihodnje dni ni najobetavnejša, obstaja celo možnost, da bo tekma prestavljena na ponedeljek. »Prireditev je lahko ogrožena že zato, ker se dogaja na prostem, a bi za odpoved tekme moralo res močno deževati, da ne bi uspeli sproti zamrzovati ledene ploskve. So pa pomemben dejavnik tudi gledalci, ki se ob močnejšem nalivu zagotovo ne bi počutili prijetno,« pravi Klasinc, ki si je ogledal že številne hokejske tekme na prostem. Pred več kot dvema letoma je denimo obiskal Pulj, kjer je Medveščak ob visokih temperaturah priredil Ice Fever, a naletel na številne prepreke. »Vedno pravim, da je škoda, ko organizatorji za vse dogajanje porabijo ogromno denarja, ne poskrbijo pa za odličnost ledu, kar bi moralo biti osnova. Naša igrišča s pomočjo novejše in okolju prijazne tehnologije ponujajo modernejše aluminijaste sisteme, da lahko tudi pri spremenljivih vremenskih razmerah ponujamo dovolj kakovostno podlago za drsanje,« je pristavil Klasinc. Hokejisti Olimpije bodo igrišče na Trgu republike preizkusili še pred nedeljsko tekmo z Albo, danes zvečer pa jih čaka gostovanje v Gradcu.