Zlati globusi včasih ustrelijo mimo in nagradijo filme, ki jih razen občinstva ne sprejmejo z navdušenje niti kritiki ali stroka, vendar pa so lani zadeli v polno s filmoma 12 let suženj in Ameriške prevare, ki sta bila nagrajena v kategorijah drame in komedije ali glasbenega filma. 12 let suženj je kasneje dobil tudi oskarja za najboljši film leta.

Za letošnjega favorita za oskarja velja zgodba o odraščanju režiserja Richarda Linklaterja Fantovska leta, ki je za globuse nominiran v kategoriji drame. Film je doslej že pobral nominacije za nagrado igralskega ceha ter nagradi kritikov Los Angelesa in New Yorka. Vendar tudi Birdman Alejandra Gonzaleza Inarrituja ni od muh, saj je dobil neodvisno filmsko nagrado Gotham, prevladuje pa tudi pri nominacijah igralskega ceha.

Film Birdman pripoveduje zgodbo hollywoodskega zvezdnika, ki skuša na Broadway postaviti resno dramo. Igra ga Michael Keaton, ki je dobil nominacijo za glavno moško vlogo, poleg njega pa še Edward Norton in Emma Stone za najboljšo stransko moško oziroma žensko vlogo. Film je dobil nominacijo še za režijo, scenarij in glasbo.

Linklaterjev film Fantovska leta pa je poleg nominacije za režijo in scenarij dobil še nominaciji za stransko moško in žensko vlogo za Ethana Hawka in Patricio Arquette.

V kategoriji komedije ali glasbenega filma so poleg Birdmana za zlati globus nominirani tudi St. Vincent, Grand Budapest Hotel, Into the Woods in neodvisni britanski film Pride. Grand Budapest Hotel je dobil še nominacijo za najboljšega igralca (Ralph Fiennes), ter za scenarij in režijo (Wes Anderson).

Fiennesu in Keatonu so se med nominiranimi za glavno moško vlogo v komediji ali glasbenem filmu pridružili tudi promotor slovenske vodke Bill Murray (St. Vincent), Joaquin Phoenix (Inherent Vice) in Christoph Waltz (Big Eyes).

V kategoriji najboljše filmske drame so nominirani še filmi The Imitation Game, Foxcatcher, Selma in Teorija vsega. Zgodba o vohunih druge svetovne vojne The Imitation Game je pobrala nominacijo za glavno moško vlogo, ki jo igra Benedict Cumberbatch, nominacijo za stransko žensko vlogo pa je dobila Keira Knightley za stransko. Dobila sta jo tudi Graham Moore za scenarij in Alexandre Desplat za glasbo.

Med nominiranci za najboljšo glavno moško vlogo v drami so še Steve Carell (Foxcatcher), David Oyelowo (Selma), Jake Gyllenhaal (Nightcrawler) ter Eddie Redmayne (Teorija vsega). Slednji je zgodba o znanstveniku Stephenu Hawkingu.

Nominacije za najboljšo žensko vlogo v drami pa so prejele tudi Reese Witherspoon (Wild), Jennifer Aniston (Cake), Julianne Moore (Still Alice), Felicity Jones (Teorija vsega) in Rosamund Pike (Gone Girl).

Julianne Moore je nominirana tudi za najboljšo žensko vlogo v komediji ali glasbenem filmu (Map to the Stars), za zlate globuse pa se poteguje tudi 11-letna Quvenzhane Wallis (Annie), poleg veteranke Helen Mirren (The Hundred-Foot Journey), Amy Adams (Big Eyes) in Emily Blunt (Into the Woods).

V televizijskih kategorijah je Fargo dobil pet nominacij, vključno za najboljšo televizijsko mini serijo ali film. Televizija HBO je porazila konkurenco s 15 nominacijami, Netflix jih je dobil sedem, Amazon pa dve.

Za najboljše televizijske drame so nominirane The Affair, Downton Abbey, Igra prestolov, The Good Wife in Hiša kart. Za najboljšo televizijsko komično serijo pa so nominacije pobrali Girls, Jane the Virgin, Orange is the New Black, Silicon Valley in Transparent.

Združenje tujih dopisnikov Hollywooda se je odločilo, da bo nagrado za življenjsko delo Cecil B. DeMille podelilo igralcu in režiserju Georgeu Clooneyju.