Takšne svinjarije in še nekaj pikrih o študentskem referatu so smrklje študentske naložile in s svojimi packarijami onesnažile družbena omrežja, užalile in osramotile zaposlene v referatu, česar, seveda, ugledni profesorji v vodstvu ugledne ustanove niso mogli mirno gledati. Sedanjim in prihodnjim rodovom študentov so poslali jasno sporočilo, da pedagoško-znanstvene ustanove, kot so fakultete oziroma univerze, katerih doktorji znanosti se trgajo na koščke, da bi izobrazili pametne in spoštljive državljane, ne smejo biti predmet takšnega javnega pljuvanja; trem študentkam so prepovedali opravljanje izpitov od šestih mesecev do enega leta. A so prišle po znanja ali svinjat po zaposlenih na fakultetah, so se retorično vprašali profesorji, nato pa konkretno kaznovali študentsko svojat.

So se pa tudi samoizpraševali, ali niso nemara sami kaj narobe naredili, čeprav jim z lastnim predanim delom in svojim obnašanjem poskušajo vcepiti ne samo največje skrivnosti visokošolskega znanja, ampak tudi vrline, kot so poštenje, iskrenost, skromnost, delavnost, kolegialnost. Ob tej priložnosti so se spomnili cele plejade svojih kolegov na vseh univerzah po širni lijepi naši, ki so s svojim osebnim prispevkom proslavili hrvaško znanost in bi bili lahko svetal zgled sedanji razvajeni, leni, z ničimer zadovoljni in presiti študentski raji. Seveda, če se je sploh pripravljena česa naučiti od svojih profesorjev.

Na ekonomski fakulteti univerze v Osijeku so lani aretirali sedem profesorjev in asistentov, ki so prodajali izpite tako za evre kot tudi za avtomobilske gume, pečene prasce, jagenjčke ter drage pijače in tako študentom v praksi pokazali, kako delujejo tržne zakonitosti. Svoje ekonomsko znanje je pred nekaj leti v praksi študentom pokazala tudi peterica profesorjev z omenjene zagrebške ekonomske fakultete. Prodajali so diplomske naloge in izpite za različno ceno, odvisno od socialnega statusa študentov, gibanja menjalnih tečajev kuna–evro, teže predmeta in višine ocene v indeksu ter tako ekonomistično poučno pokazali, kako različni dejavniki vplivajo na oblikovanje cene proizvoda. Svoj izvirni znanstveni pristop so potem morali pojasnjevati celo na sodišču. Tudi na zagrebški medicinski fakulteti je nekaj profesorjev in asistentov zaračunavalo izpite, predvsem iz anatomije, pri čemer so študentke lahko plačale tudi s seksualijami, kar je absolutno najboljši način poučevanja o skrivnostih človeškega telesa. Na prometni fakulteti je lani ducat profesorjev dobro oceno ponujalo za sindikalno ceno – 1500 evrov, ki so si jo lahko privoščili tudi revnejši študenti. In kaj dobijo v zahvalo? Pljuvanje fakultet po facebooku.