Na zdravila odporne okužbe so že sedaj "krive" za 700.000 smrtnih primerov na leto.

V Evropi in ZDA na leto umre zaradi antimikrobske rezistence 50.000 ljudi. V primeru, da ne bo ustreznih ukrepov, se bo število smrtnih primerov do leta 2050 podeseterilo, opozarja O'Neill.

Indija pa naj bi na leto zaradi na zdravila odpornih okužb izgubila dva milijona ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hkrati svari, da bo, če ne bo učinkovitih ukrepov proti okužbam, ki so odporne na antibiotike, svet izgubil 100.000 milijard ameriških dolarjev.

"Operacije zamenjave kolkov in kolen, kot tudi carski rezi, kemoterapije in presaditve organov bodo veliko bolj tvegane, če ne celo nemogoče, če zdravniki ne bodo imeli na voljo učinkovitih antibiotikov," še svari O'Neill.

V zadnjih 25 letih farmacevtske družbe niso razvile nove skupine antibiotikov, saj so za to potrebna velika vlaganja, izkupiček za farmacevtska podjetja pa je minimalen. O'Neill zato zagovarja idejo, da bi vlade posameznih držav financirale raziskave in razvoj novih zdravil. Ob tem je dodal, da bo morala rešitev biti globalna, zato namerava lobirati pri vladah Kitajske in Indije, da bi s skupnimi močmi dosegli napredek.

Svetovna zdravstvena organizacija je letos že posvarila pred "postantibiotičnim obdobjem", ko bodo smrtonosne že običajne infekcije in manjše poškodbe.