Slovensko alpsko smučanje je včeraj doživelo velike spremembe. Na izredni seji zbora panoge, ki jo je sklical predsednik SZS Enzo Smrekar, je Dušan Gorišek prejel nezaupnico. Proti njegovi razrešitvi je bilo 35 glasov navzočih članov, zanjo pa 48. Istočasno je nezaupnico prejel tudi alpski odbor. Za vodenje panoge bo izvršilni odbor SZS imenoval začasno vodstvo, v nadaljevanju pa bo predsednik SZS razpisal volitve za novega predsednika panoge, ki bodo po zaključku sezone 2014/2015.

»Osebno mi je žal, da prihaja do takšnih sklicev, za moj način delovanja je to skrajni ukrep. Nikoli se nisem vtikal v stroko, kar mi očitajo. Na strokovno področje sodijo sklepi izvršilnega odbora. Če teh ne izvršujemo, nastane težava, saj v alpskem delu zveze nimam ustreznega sogovornika. Ampak ustreznega sogovornika si želim, kar je glavni razlog, da sem sklical izredno sejo zbora panoge za alpsko smučanje. Želim, da ima povezovalno vlogo, da zmore povezati oba pola za vsaj minimalni konsenz učinkovitega delovanja v prihodnosti. To so moja pričakovanja, morda naivna, a skromna,« so bile uvodne besede predsednika SZS Enza Smrekarja.

V nadaljevanju je Smrekar članom zbora povzel dogajanja v zadnjih mesecih, zaradi katerih se je odločil sklicati izredno sejo zbora: »Dejstvo je, da imamo na smučarski zvezi 2,5 milijona evrov kreditov ter 700.000 evrov drugih primanjkljajev. V trenutku, ko smo številke zbrali na kup, smo si naložili dolžnost in odgovornost, da ukrepamo. Naš predlog je šel v smeri, da se dolg smučarske zveze razvleče na deset let, da bi programi panog čim manj trpeli. Vsi predsedniki zborov so soglasno potrdili rebalans in bili pozvani, naj pripravijo predloge za sanacijo. Na naslednji seji so vsi predsedniki zborov razen Dušana Goriška predstavili svoje sklepe. To je bilo za nas nesprejemljivo in imenovali smo delovno skupino, v kateri smo želeli zajeti največje slovenske klube. Sestankom te skupine se je Gorišek izogibal. Ko smo pripravili predlog sanacije, se je izkazalo, da je poraba alpskih disciplin postala prekomerna praktično že na začetku sezone. Vsaka prekoračitev proračuna ima posledice v prihodnosti. Žal ne začnemo vsake sezone z ničle, zato imamo na grbi nekaj milijonov kreditov. Nikoli nihče ni oporekal programom in pripravam alpskega dela. Skrbijo me vprašanja sponzorjev, kako bo šlo v rezultatskem smislu naprej. Včeraj zjutraj so me poklicali trije zlati sponzorji, enega med njimi v prihodnji sezoni gotovo ne bo zraven, dva sem komaj pregovoril, naj s sklepi počakata.«

Kasneje se je oglasil Gorišek, ki je nekaj kritik namenil predsedniku SZS, predvsem pa direktorju in drugim skupnim službam. Članom alpskega zbora je dal vedeti, da želi z njimi sodelovati še naprej. Roman Meško iz ASK Triglav je vodstvu SZS namenil še nekaj dodatnih očitkov. Smrekar se ni dal preveč motiti, saj je od vsega začetka kazal jasno namero, da želi po hitrem postopku preiti na glasovanje, ki se je končalo po njegovih notah.

»Če je za prihodnost slovenskega alpskega smučanja bolje, da nisem več predsednik zbora in odbora, potem pač je. Lahko rečem, da sem se trudil delati po najboljših močeh, za svoje delo nisem nikoli prejel niti evra plačila,« so bile zadnje besede Dušana Goriška, ki je svojo funkcijo opravljal dobrega pol leta, v tem času pa požel medijsko slavo, kakršne niso pred njim niti številni predhodniki s precej daljšim delovnim stažem.