Cerar je spomnil, da se vlada z občinami pogovarja in dogovarja, kakor je to storila s predstavniki sindikatov in gospodarstva. Izrazil je prepričanje, da bodo tudi s predstavniki občin v kratkem našli rešitve, ki bodo tako v dobro države kot v dobro občin.

Vsi skupaj moramo voditi dialog, da najdemo rešitve, je dejal in dodal, da so razmere težke, a za njih ni kriva ta vlada, ki je šele dva meseca polno operativna.

Po mnenju predsednika vlade so razmere v Mariboru zatečeno stanje kot posledica preteklih politik, tako lokalnih kot državnih. Zagotovo bo ta vlada storila vse, da razmere v državi sanira in spodbudi razvoj gospodarstva ter da občinam v okviru svojih pristojnosti pomaga, da se bodo te lahko normalno razvijale, je dodal.

O morebitnih konkretnih ukrepih za Maribor Cerar ni želel govoriti, zagotovo pa se bo vlada ukvarjala z lokalno problematiko po vsej državi. Ob tem v letu 2015 načrtujejo obiske posameznih regij, zagotovo naslednje leto prihajajo tudi v Maribor, rešitve pa iščejo že zdaj. Spomnil je na to, da se je minister za javno upravo Boris Koprivnikar prav danes pogovarjal s slovenskimi župani in z njimi že iskal možne rešitve.

Čeprav so nekateri mariborski poslanci SMC že podprli pobudo, da bi sedež HSE preselili v Maribor, je Cerar danes ni želel komentirati, saj z njo podrobneje še ni seznanjen. Kot je dejal, je vselej potrebno proučiti vse potrebne okoliščine, ko bo čas za kaj takega, pa se bodo o tem tudi izrekli.