Župan o fami, ministrstvo o neodgovornosti

»Občina je soglasje torej pridobila z goljufijo,« so ugotovili na ministrstvu za finance in dodali, da je litijska občina ena redkih, katerih vodstva ravnajo protipravno in neodgovorno. Spomnimo, da je župan Franci Rokavec pred meseci po našem pisanju o visoki zadolženosti občine, predvsem na račun gradnje SVC Litija, ki se je dražila iz meseca v mesec in na koncu namesto 10 stala 16 milijonov evrov, poudarjal, »da se iz zadolženosti občine ustvarja absolutna fama«, in ob tem še zatrjeval, da je odstotek zadolženosti glede na 45 milijonov evrov vredne naložbe v prejšnjem mandatu še nizek. A dejstvo je, da občina z več kot 20 milijoni evrov dolga presega z zakonom dovoljeni obseg zadolžitve, poudarjajo na finančnem ministrstvu. To pa Rokavca spravlja v dodatno zagato in posledično tudi podjetje SVC Litija.

Občina ja namreč nameravala odkupiti medgeneracijski center v finančno obubožanem SVC Litija, a se po neuspelem kandidiranju na evropskem razpisu zdaj ne sme niti zadolžiti. Na občini so prepričani, da je bila njihova vloga na razpisu za razvoj regij, kjer so sredstva delili po sistemu »kdor prej pride, prej melje«, zavrnjena neupravičeno, in so zoper odločitev gospodarskega ministrstva sprožili upravni spor. A njegov izid še ni znan, vprašanje pa je tudi, ali bi do teh sredstev sploh še lahko prišli ali bi jih morali z odškodninskim zahtevkom naknadno terjati od države. Če zadeva ne bo rešena v prid občine, medgeneracijskega centra ne bodo odkupili, je pojasnil Rokavec.

Vrniti morajo še 10,5 milijona evrov kreditov

V SVC Litija tako vsaj v bližnji prihodnosti ne bodo pridobili 9,6 milijona evrov kupnine, s katero bi lahko poplačali kredite, ki so jih najeli že leta 2010. Vrniti morajo še 10,5 milijona evrov, pri čemer bi morali glavnico, 52.570 evrov na mesec, po enoletni zamrznitvi odplačevanja začeti odplačevati avgusta, a se je namesto tega povečal le dolg, ki je še na začetku leta znašal 9,7 milijona evrov. Poleg tega imajo še vedno odprtih za 1,2 milijona evrov računov za gradbena in obrtniška dela.

Na vprašanje, kakšno je finančno stanje podjetja in kako bodo vrnili dolg, je direktorica SVC Litija in prej direktorica občinske uprave Tatjana Kržišnik odgovorila, da se z bankami dogovarjajo o reprogramu kreditov, to pa naj bi bil razlog, da dodatnih pojasnil ne more dajati. Rokavec je na to temo dodal, da bosta občina in SVC Litija »sprejemala takšne ukrepe, da družba ne bo insolventna«, medtem ko konkretnih ukrepov za reševanje finančnih zablod SVC Litija tudi on ni navedel.