Izmuzljivi naravi in celo samemu vprašljivemu obstoju navkljub (je eden, jih je več?) so strici iz ozadja letos zakuhali precej težav. Spotikali so ministrske kandidate, zataknili Alenki bruseljsko poleno v goltanec, Igorju naprtili kadrovsko stanovanje, javnim zavodom odpirali denarnice, Janeza vtaknili v politični zapor, razdejali protikorupcijsko komisijo, uničili splošno blagostanje, ah, da sploh ne omenjamo, kako so nas že davno tega začeli sistematično uničevati z obveznim cepljenjem, posipanjem strupenega prahu iz letal, kako so nam zastrupili hrano, zakonodajo in razum.

Slovenski strici so fenomen svetovnega kova, in če bi premogli trohico njihove podjetnosti in iznajdljivosti, bi jih po skromnejši različici uporabili za turistične namene, podobno kot počnejo Škoti s pošastjo iz jezera Loch Ness, po nekoliko drznejši pa bi si s strici lahko podredili kar ves svet. Kot se je namreč izkazalo te dni, nanje niso imuni niti tujci, v katere smo polagali vse svoje upe in vse družinske srebrne žlice. Kako alarmantno je stanje, konec koncev dokazuje dejstvo, da je pod njihovimi streli padla sama poosebitev trdnosti, transparentnosti, poštenosti in redoljubja: Šved.

Revež, ki je zapustil sanjsko deželo snega, zmrzali in večne teme, zato da bi v neki balkanski tretji svet prinesel očiščenje in katarzo, je tako oni dan klonil pod bremenom, ki so mu ga naložili neusmiljeni slovenski strici, in v obupu zacvilil: »To ni pošteno.« Uboga švedska duša, blaga kot njen nasmešek, se je zoper temne sile stricev borila z vsemi meči in topovi, a zaleglo ni niti 80 natreniranih robustnih Slovanov, ne najboljši odposlanci iz domovine, ki jih je najela v ta namen, ne milijoni evrov, zaradi katerih se je odpovedala še več milijonom evrov kje drugje zunaj balkanskega kaosa. Zaman. Švedska je bila napadena.

Kdo vas je, kdo vas je, so mu sočutno ponujali obliže mimoidoči. A glej ga zlomka, tako kot spotaknjeni ministrski kandidati ali Alenka s polenom v goltancu, podobno kot Igor, zleknjen na kadrovski kavč, ali bolnišnice s prazno denarnico – tudi Šved ni vedel, kdo ga je. (Janez je sicer prepričan, da Milan Kučan.)

56.900-krat je bil stric iz ozadja po guglovih informacijah omenjen na spletu, a po nekem nedoumljivem čudežu živ krst, niti tisti, ki je bil sam njegova žrtev, ne ve, kdo za vraga je to. Zato če ga je kdo videl, naj to nemudoma sporoči najbližji policijski postaji. Gospod bo moral marsikaj pojasniti.

(Do takrat bo pač morala veljati Janezova.)