Kljub veliki razširjenosti in vse večji osveščenosti so težave z erekcijo za moške še vedno ena najbolj neprijetnih težav. Čeprav ne bolijo, režejo globoke in boleče rane v njihovo samopodobo. Strokovnjaki pa že od nekdaj ugotavljajo, da moški težave z erekcijo najpogosteje doživljajo kot nekaj, kar ogroža njihovo moškost. O tem pa je seveda najbolje molčati, je od nekdaj menila večina moških, ki pa jih je pred dobrim desetletjem prav tega prastrahu in ene najhujših nočnih mor odrešila čudežna modra tabletka.

Zaradi tabletk za zdravljenje motenj erekcije so namreč danes moški veliko bolj sproščeni in so pripravljeni o svoji težavi vse pogosteje spregovoriti tudi v partnerskem odnosu in za belimi zidovi zdravstvenih ustanov. Zaradi modre tabletke se o težavah z erektilno disfunkcijo vse več govori tudi v širši družbi, številni moški pa so se šele z njo zavedli, da motnje niso nekaj sramotnega, kar bi morali skrivati, marveč tegoba, ki prizadene zelo veliko moških in se lahko uspešno zdravi, seveda če je zadovoljivo tudi splošno zdravstveno stanje moškega. Kot kažejo izkušnje, je za zdaj najresnejši očitek tabletki predvsem v tem, da je zanjo, kljub samoplačništvu, recept nujno potreben. Zaradi slednjega namreč nekateri še vedno odlašajo mesece in celo leta, preden poiščejo pomoč zdravnika. Podatek, da število izdanih receptov za farmakološke preparate za zdravljenje erektilnih motenj vendarle vztrajno narašča, pa kaže, da moški vse odločneje premagujejo tudi to oviro.

Težave ima polovica petdesetletnikov

Stopnjevanje težav s starostjo ne pomeni, da se morajo moški v visoki starosti sprijazniti, da je popolna erektilna disfunkcija samoumevna posledica staranja in bi se morali zato na določeni stopnji spolnosti odreči, »ker jim več ne pripada«, kot pogosto zaupajo osebnim zdravnikom, ki zlasti starejše moške vse pogosteje sprašujejo o tem tudi, ko pridejo na pregled zaradi gripe.

»Vitalen in zdrav moški, ki skrbi za svoje zdravje, lahko ohrani erektilno sposobnost v pozno starost,« razloži urolog asist. Bojan Štrus iz Kliničnega oddelka za urologijo UKC Ljubljana in pojasni, da pozne starosti ni mogoče natančno določiti, zvečine pa naj bi se začela okoli 80. leta. Urolog Štrus pojasnjuje, da v njihovi ambulanti za zdravljenje motenj z erekcijo, ki na UKC Ljubljana deluje že skoraj dve desetletji, število pacientov vztrajno narašča, a je to tudi posledica večje ozaveščenosti in podaljševanja življenjske dobe. Med moškimi z erektilno motnjo je večina starejših nad 65 let, a hkrati v ambulanto zahaja tudi vse več mladih v starosti do 25 let. Žal pa jih večina, ki bi pomoč potrebovala, ustreznega zdravljenja še vedno ne poišče, ugotavlja urolog Štrus in doda, da pa tisti, ki poiščejo pomoč, o svojih težavah govorijo čedalje bolj odprto in brez zadržkov. Ne nazadnje so z zadregami zvečine opravili že pri osebnem zdravniku, opaža urolog in pojasni, da pacienti k njim prihajajo z napotnicami in so morali pred tem težave že zaupati osebnemu zdravniku. »Seveda pa se še vedno dogaja tudi, da pride moški k urologu zaradi povsem druge težave in šele med pogovorom izvemo, da pravzaprav ni prišel zaradi težave, ki jo je navedel na začetku, ampak ima težave z erektilno disfunkcijo.«

V ambulanto moške s težavami pogosto spremljajo tudi partnerice, urologi pa se zvečine posvetijo le moškim, saj jih ima krepka večina, več kot 80 odstotkov, težave zaradi organskih vzrokov in ne psihogenih izvorov, kot je še pred desetletjem domnevala večina strokovnjakov. Menili so, da težave povzročajo zlasti preobremenjenost, stres, depresivnost in nesoglasja med partnerjema. Zato so večino težav zdravili psihiatri, ki danes sodelujejo le pri manjšini zdravljenj. Če je vzrok psihične narave, pa seveda pacienta obravnava samo psihiater.

»Najpogostejša organska motnja je nepravilna prekrvitev penisa. Lahko je prirojena, zato pri mlajših moških vedno iščemo vzrok v prevelikem venskem uhajanju krvi iz penisa. To je mogoče kirurško zdraviti s podvezavo omenjenih žil. Pogostejši vzrok je premajhen dotok arterijske krvi v brecilo penisa. To je lahko posledica ateroskleroze ter mešanih arterijsko-venskih motenj, ki preprečujejo povečano nabiranje krvi v penisu. Vzrok so lahko tudi poškodbe hrbtenjače in bolezni živčevja, redkejše pa hormonske motnje,« našteva urolog Štrus in doda, da lahko erektilno sposobnost okrnejo tudi nekatera zdravila in seveda alkohol, nikotin in opiati. Na erektilno sposobnost pa vplivajo tudi zmanjšanje libida in psihofizične obremenitve, ki so posledica naporov in stresa. Nezdrava prehrana, kajenje, debelost in pomanjkanje gibanja pa so prava smrt za potenco,« je še jasen urolog Štrus.

Kdaj pa kdaj se zgodi vsakemu

Izkušnje kažejo, da ni moškega, ki ne bi imel vsaj kdaj v življenju težav z erekcijo. Če se to zgodi le kdaj pa kdaj, morda zaradi utrujenosti, stresa, alkohola... to seveda ni nič posebnega. Če pa se motnja erekcije večkrat ponovi, je obisk zdravnika nujen tudi zato, ker lahko motnja erekcije opozarja na vrsto drugih zdravstvenih težav, med katerimi so najpogosteje srčno-žilne in sladkorna bolezen.

Asist. Bojan Štrus pojasnjuje, da govorimo o motnji erekcije vedno, kadar se v penis ne prečrpa dovolj krvi, da bi ta s svojo čvrstostjo omogočil spolni odnos. Včasih močno razširjenega izraza impotenca pa zaradi slabšalnega prizvoka že dolgo več ne uporabljajo. Za zdravljenje motnje erekcije je danes moškim na voljo več zdravil – sildenafil, tadalafil in vardenafil in analafil. Vsa delujejo na podoben način in sama po sebi še ne povzročajo erekcije. Učinkujejo šele, če si moški želi spolnosti in je vzburjen. Med sabo pa se razlikujejo po času učinkovanja, ki lahko traja od 6 do 36 ur. Obstajajo pa tudi že tablete za dnevno terapijo, ki vnašajo v spolno življenje parov več spontanosti. Zelo dobrodošla novost je tudi dapoxetin za preprečevanje prezgodnjega izliva. »Tako zdaj imamo plin in zavoro, da lahko erekcija pride in drži, dokler je potrebno,« duhovito pripomni urolog Štrus. Negativnih učinkov tablete nimajo veliko, kažejo se predvsem kot glavobol, zamašen nos, rdečica ali bolečine v mišicah. Kadar pa tablete ne pomagajo, zdravniki posežejo po bolj agresivnih oblikah zdravljenja erekcijske motnje. Na voljo so jim injekcije, vakuumske črpalke in vsadki v penis.