V NSi zadovoljni, da se je vladna koalicija odločila umakniti predlagani predlog zakona

Na pobudo poslancev NSi naj bi popoldne v DZ potekala nujna seja treh odborov o posledicah, ki bi jih utegnila imeti uvedba davka na sladke pijače za slovensko gospodarstvo. Pobudniki so izpostavili opozorila iz gospodarstva, da bo to prisililo proizvajalce v odpuščanja in selitev proizvodnje iz Slovenije.

Koalicija se je na torkovem srečanju dogovorila, da predlog davka na sladke pijače umakne, zato bo tudi NSi po besedah poslanca Jerneja Vrtovca zahtevala preklic današnje seje odborov za finance in monetarno politiko, za gospodarstvo ter za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

"V NSi izražamo zadovoljstvo, da se je vladna koalicija odločila umakniti predlagani predlog zakona o davku na sladke pijače," je v izjavi za medije v DZ danes poudaril Vrtovec. "Kot kaže, smo s sklicem seje parlamentarnih odborov dosegli svoj namen, in sicer da vlada dvakrat premisli, preden gre v to škodljivo uvedbo nove trošarine," je dodal.

V NSi so prepričani, da bi nova dajatev prizadela gospodarstvo, še posebej okoli 1000 zaposlenih pri proizvajalcih sladkih pijač. Pereče problematike debelosti med otroci in mladimi pa s fiskalnim ukrepom, kot je nova trošarina, po besedah Vrtovca ne bi rešili. Pristop bi moral biti celovit, v ospredju pa bi moralo biti izobraževanje in osveščanje.

V NSi bodo zahtevali sklic nujne seje na temo povečanja okoljskih dajatev

Je pa Vrtovec napovedal, da bodo v NSi zahtevali sklic nujne seje pristojnih parlamentarnih odborov na temo povečanja okoljskih dajatev, pri katerih vlada zaenkrat vztraja. "Tudi v tem primeru gre za ukrep, ki bi prizadel gospodarstvo. Podjetja, ki več delajo, bi morala plačati več dajatev," je poudaril poslanec.

Višji davki in nove davčne obremenitve niso doprinos k slovenskemu gospodarstvu, je izpostavil Vrtovec. Kot je še dodal, je vlada v proračunskih pogajanjih javnemu sektorju popustila za 100 milijonov evrov, gospodarstvu pa sedaj za pet milijonov. Manevrskega prostora za zaprtje proračuna je po njegovem še veliko. Med primeri je izpostavil zdravstvo, kjer "milijoni kar odtekajo".

ZL napoveduje svoj predlog davka

V ZL so nad odločitvijo vlade o umiku predloga za uvedbo posebne trošarine za sladke pijače iz nabora načrtovanih ukrepov razočarani. Napovedali so, da bodo v sodelovanju s stroko pripravili svoj predlog zakona o davku na sladke pijače.

Sredstva iz tega naslova bi morali uporabiti namensko, to je za programe, ki bodo spodbujali in omogočali bolj zdravo življenje prebivalcev. S tem bi se zmanjšali tudi stroški za zdravstveno blagajno, so v sporočilu za javnost zapisali v ZL.

Po njihovem bi uvedba tega davka sprožila širšo javno razpravo o tem, da je uživanje sladkih pijač med otroci in mladostniki eden od glavnih vzrokov za debelost in diabetes. Zato so uvedbo tega davka razumeli kot neke vrste takso na zdravju škodljive pijače.

"Pozitivni učinki takih taks se jasno kažejo pri tobaku in alkoholu," so poudarili. Kot so ocenili, se namreč vsakič, ko se podražijo cigarete, nekoliko zmanjša delež kadilcev. To bi spremenilo tudi navade prebivalcev Slovenije, ki je po količini zaužitega sladkorja na prebivalca na vrhu svetovnih lestvic.

"Vlada bo z opustitvijo tega davka denar morala poiskati drugje. Najverjetneje z varčevanjem pri najšibkejših, ki za razliko od Gospodarske zbornice Slovenije nimajo svojih lobijev in ne morejo zagnati medijskega pompa in panike," so še prepričani v ZL.