Greenpeaceovi aktivisti so z napisom »Čas za spremembe. Prihodnost je obnovljiva«, ki so ga postavili v bližino geoglifa kolibrija, hoteli opozoriti predstavnike 190 držav, ki so se v bližini Lime sestali na pogovorih o podnebnih spremembah. Aktivisti so vstopili na področje, kamor ne sme nihče, še tisti, ki jim dovolijo vstop, pa morajo nositi posebne čevlje.

Castillo je pojasnil, da bodo odgovornim za poškodovanje enega izmed geoglifov prepovedali izstop iz države, državno tožilstvo pa bo zoper njih napisalo obtožnico zaradi »poškodovanja arheološke dediščine«. Za omenjeni zločin je zagrožena kazen do šest let zapora.

»Nazca črte so izredno občutljive. To so črni kamni na beli podlagi. Vsaka stopinja je vidna več sto ali tisoč let,« je pojasnil Castillo. »In črta, ki so jo poškodovali, je ena izmed najbolj vidnih in tudi najbolj znanih,« je še dodal.

Tiskovna predstavnika Greenpeaceovih aktivistov Tina Loeffelbein je pojasnila, da so bili aktivisti »izredno previdni« in dodala, da so tudi sami sprožili preiskavo o neljubem dogodku. Ob tem pa ni želela odgovoriti na vprašanje, ali bo Greenpeace perujski vladi izdal identiteto aktivistov, ki naj bi poškodovali Nazca črte.

»Peru ne nasprotuje Greenpeaceu. Vse nas skrbijo podnebne spremembe. A cilj ne opravičuje sredstev,« je še dodal Castillo.