Potem ko so smučarski skakalec Peter Prevc, alpska smučarka Tina Maze in hokejska reprezentanca že lani prejeli nagrade Društva športnih novinarjev Slovenije za najboljše športne dosežke, so isti obrazi včeraj zapolnili vrh v glasovanju za iztekajoče se leto. Zanimivo, da se še nikdar ni zgodilo, da bi zmagovalci iz vseh kategorij ostali povsem enaki kot leto poprej. Športni novinarji so glasove namenili predvsem tistim športnikom, ki so se še posebej izkazali na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju.

Peter Prevc, ki je občutno prehitel dobitnika drugega šampionskega prstana za končno zmago v NHL Anžeta Kopitarja, je s šaljivimi besedami poskrbel za dobro voljo na sinočnji prireditvi v Cankarjevem domu v Ljubljani. Na vprašanje, kaj mu obljubijo, da se spusti po zaletišču skakalnice, je Peter Prevc navihano odgovoril: »Sladkarije.« O morebitnem strahu pred skakanjem v globino je dodal: »»Ko se peljemo navzgor na skakalnico, nič ne gledamo nazaj. Ko pa se enkrat spustimo, se tako in tako ne moremo več ustaviti.«

Tina Maze je še petič prejela zlati kipec in bila tudi v tokratnem glasovanju brez prave konkurence. Zaradi športnih obveznosti se ni mogla udeležiti podelitve v Ljubljani, v njenem imenu pa je lovoriko prevzela mama Sonja. »Lep pozdrav vsem v dvorani. Žal ne morem biti z vami, zaradi česar mi je zelo žal. Želim si, da bi bila tam, a imamo naporen urnik, tekme se vrstijo in pripravljamo se za nove preizkušnje. Kar se tiče mojih kratkoročnih sanj, so največje te, da se dobro pripravim na vsako tekmo in da dobro izpeljem letošnjo sezono,« je prek videoposlanice sporočila Tina Maze, iz športnih razlogov pa sinoči ni bilo niti drugouvrščene biatlonke Teje Gregorin niti tretjeuvrščene smučarske tekačice Vesne Fabjan.

Najtesnejši izid je bil v kategoriji za športno ekipo leta. Hokejska reprezentanca je še četrtič pristala na vrhu, tokrat je za štirinajst glasov prehitela nogometaše Maribora, ki bodo nocoj sklenili nastope v ligi prvakov. Hokejisti so se izkazali z uvrstitvijo v olimpijski četrtfinale in si vnovič izborili nastop v skupini A svetovnega hokeja. Branilec Andrej Tavželj je ocenil, da je nagrada predvsem potrditev vloženega truda v vsakem trenutku, ko hokejisti oblečejo reprezentančni dres. »S trdim delom smo dokazali, da lahko presežemo pričakovanja,« je izjavil Tavželj, medtem ko je napadalec Jan Urbas izpostavil moštvenega duha, ki vlada znotraj hokejske vrste.

Društvo športnih novinarjev Slovenije je prvič podelilo nagrado za najbolj izstopajočo mlado športno osebnost leta. Na podlagi glasovanja znotraj izvršnega odbora DŠNS je kipec prejela obetavna atletinja Maruša Mišmaš. Društvo se je s posebnim priznanjem za dolgoletno sodelovanje zahvalilo še predsedniku olimpijskega komiteja Janezu Kocijančiču, ki se po več kot dvajsetih letih poslavlja s funkcije.