Za dolgo vrsto navdušencev nad slovenskim športom je bil vrhunec že uvrstitev hokejske reprezentance na premierne olimpijske igre v Sočiju, a varovanci selektorja Matjaža Kopitarja so v letovišču ob Črnem morju spisali novo nepozabno poglavje v zgodovini slovenskega hokeja. Sedmo mesto na tako odmevnem tekmovanju v konkurenci številnih zvezdnikov svetovnega hokeja je za državo z manj kot 150 hokejisti, enim napol profesionalnim moštvom in zgolj sedmimi pokritimi drsališči sanjski in težko ponovljiv dosežek.

Slovenija se je v olimpijskem Sočiju predstavila z najboljšo zasedbo. Reprezentančni dres so oblekli hokejisti, ki večinoma igrajo v urejenem okolju na tujem in zaradi vse večjega zaupanja delodajalcev vsako leto napredujejo. Prvi zvezdnik reprezentance je bil Anže Kopitar, dobitnik dveh šampionskih prstanov za zmago v NHL. Kopitar ni izstopal le zaradi bogatega hokejska znanja, ampak je bil na igrišču pravi vodja moštva z zmagovalno mentaliteto. Kopitar je za Slovenijo igral prvič po šestih letih, potem ko mu v preteklosti klubske obveznosti v Los Angelesu niso dopuščale možnosti, da bi branil barve nacionalne selekcije. V Sočiju se je podredil ciljem moštva in še enkrat razgrnil svoje vrline, zaradi katerih ga še posebej cenijo.

Hokejska vrsta je poseben trenutek doživela že na odprtju iger, ko je slovensko olimpijsko reprezentanco na otvoritveno slovesnost na stadion popeljal zastavonoša Tomaž Razingar. Tekmovalni del so hokejisti začeli proti močni domači reprezentanci, ki je merila na sam vrh, vendar podlegla pritisku javnosti in se kasneje tako kot Slovenija poslovila v četrtfinalu. Slovenci so proti ruskim hokejistom izgubili z 2:5, vendar z igro in pristopom niso razočarali. Dva gola je zabil Žiga Jeglič. Pomemben korak proti izločilnim bojem so risi naredili na drugi tekmi, ko so ugnali nekdanje svetovne prvake Slovake s 3:1. To je bila največja zmaga slovenske reprezentance v vsej zgodovini, saj pred tem ni padla še nobena tako visoko postavljena ekipa. Za Slovenijo so zadeli Rok Tičar, Tomaž Razingar in Anže Kopitar, v vratih pa je blestel Robert Kristan. Slovenija je tretji obračun z ZDA izgubila z 1:5 (strelec Marcel Rodman), a to je bila le priprava na ključni obračun z Avstrijo, ki je razkril potnika med osem najboljših olimpijskih reprezentanc.

Slovenija je bila proti severnim sosedom prepričljiva. Z igro na robu popolnosti je po golih Anžeta Kopitarja, Jana Urbasa, Sabahudina Kovačeviča in Jana Muršaka tekmeca zmlela s 4:0. O podvigu slovenske vrste so pisali svetovni mediji, ki so kar tekmovali v tem, kdo bo bolj izvirno ovrednotil uspeh naših hokejistov. V četrtfinalu Slovenija pričakovano ni bila kos veliki favoritinji Švedski. Izgubila je z 0:5, vendar je večkratne svetovne prvake kar dve tretjini držala v negotovosti. Ob prihodu na brniško letališko je reprezentanca doživela topel sprejem navijačev, za uspešen zaključek sezone 2013/14 pa ji je na svetovnem prvenstvu drugega razreda v Južni Koreji uspel povratek med elito. Slovenija je bila v Gojangu pomlajena, vendar kljub temu osvojila prvo mesto, kar ji je prineslo nastop na šampionatu 2015 v Ostravi na Češkem.