V postopku prodaje največjega slovenskega telekomunikacijskega podjetja so novice slabe, saj sta se umaknila že dva potencialna strateška partnerja, in sicer ruski operater MTS in Bain Capital, neuradno pa o umiku svoje ponudbe razmišlja tudi Apax. Tako v igri ostajata samo še sklada Providence in Cinven ter Deutsche Telekom, ki bi za Telekom utegnil ponuditi manj kot skladi.

Priznana in ugledna revija The Economist v analizi državnih velikanov po svetu ugotavlja slabše poslovanje in slovenska podjetja pri tem niso izjeme. Razlog vidijo v zgrešenih naložbenih odločitvah, rešitev pa v spremembi načina vodenja in predvsem privatizaciji. Prostora za manevriranje z odlašanjem prodaje ni, saj ne smemo pozabiti, da smo pred krizo prodajo že enkrat ustavili. Vprašanje, ki se postavlja, seveda je, kdo bi v tretjem poskusu prodaje sploh želel sodelovati, če bi privatizacijo še enkrat ustavili. Četudi nekateri menijo, da bo Telekom Slovenije čez nekaj let vreden bistveno več, pa interne projekcije kažejo popolnoma drugačno sliko, saj naj bi podjetje v prihodnjih letih ustvarilo manj kot letos. Prihodki Telekoma Slovenije že nekaj časa upadajo, enako velja tudi za tuje telekomunikacijske družbe, zato ni presenetljivo, da v panogi poteka konsolidacija, ki je nujno potrebna. Obstoječi poslovni modeli niso več tako rentabilni, kot so bili nekoč. Uporabniki vse več klicev opravijo prek spleta ali aplikacij in pri tem vse pogosteje uporabljajo brezžična omrežja, zaradi česar telekomunikacijski operaterji zaslužijo manj, kot so nekoč.

Borzna cena trenutno nakazuje, da so bila cenovna pričakovanja nekaterih vlagateljev pretirana. Ti so pričakovali ceno 200 evrov in več za delnico. Najbrž bi bilo bolj realno, če bo končna ponujena cena za delnico Telekoma Slovenije zanašala med 150 in 180 evri.