Dvakratna olimpijska zmagovalka Tina Maze je v glasovanju članov DŠNS dobila 386 točk in tako prehitela biatlonko Tejo Gregorin (191) ter smučarsko tekačico Vesno Fabjan (155). Za Prevcem, ki je dobil 318 točk, je bil drugi hokejist Anže Kopitar (196), tretji pa deskar Žan Košir (168). Olimpijske igre v Sočiju so določile dobitnika tudi v ekipni konkurenci; hokejska reprezentanca je za uvrstitev v četrtfinale OI dobila 69 glasov, nogometni klub Maribor na drugem mestu jih je prejel 55, košarkarska reprezentanca pa dva.

Nagrado za izstopajočo mlado športnico leta, ta nagrada je bila podeljena prvič in bo odslej tradicionalna, je prejela atletinja Maruša Mišmaš.

DŠNS je najboljše športnike sezone razglasilo na tradicionalni prireditvi Športnik leta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani z neposrednim prenosom na drugem programu TV Slovenije. Janez Kocijančič je ob koncu mandata na čelu slovenskega olimpijskega gibanja, kjer je bil od leta 1991, dobil posebno priznanje DŠNS.

DŠNS je prireditev Športnik leta v samostojni Sloveniji pripravilo štiriindvajsetič, skupaj pa je bila to že 47. prireditev. Na letošnjem dogodku, ki ga je vodil Igor E. Bergant, so najprestižnejša priznanja najboljšim športnikom leta v Sloveniji podelili športni novinarji Sanja Modrić, Jolanda Bertole, Anja Hlača Ferjančič, Nada Pavšin, Gregor Peternel, Gašper Bolhar, Boris Ličof in Marjan Velik.

Društvo športnih novinarjev je prireditev tudi letos organiziralo z Radiotelevizijo Slovenija, z nekaterimi svojimi sponzorji pa je pomagal tudi Olimpijski komiteje Slovenije, ki je ob tej priložnosti podelil tudi svoja najvišja priznanja v olimpijskem letu, olimpijske plamenice za olimpijske medalje. Priznanja DŠNS za najboljše športnike je izdelal priznani akademski slikar Janez Mišo Knez. Največji finančni prispevek je dala Fundacija za financiranje športnih organizacij.