Kot so sporočili iz Mednarodnsega olimpijskega komiteja, so prošnjo Kosova za članstvo v organizaciji začeli preučevati pred petimi leti oziroma zgolj leto po razglasitvi neodvisnosti. »Šlo je za zelo zapleten položaj. Ponosen sem, da bo odslej 205 članic,« je pojasnil prvi mož Združenja nacionalnih olimpijskih komitejev šejk Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, medtem ko so pri Mok v izjavi za javnost obrazložili, da je Olimpijski komite Kosova izpolnil vse pogoje za članstvo v njihovi zvezi.

Olimpijski komite Kosova je bil sicer ustanovljen že leta 1992 in vključuje več kot 30 nacionalnih športnih zvez, od tega jih je šest (tenis, judo, lokostrelstvo, jadranje, dviganje uteži in moderni peteroboj) članic krovnih mednarodnih zvez. »To je izvrstna novica za šport na Kosovem. Kosovo ima uspešne športnike. Ko bomo odšli na olimpijske igre, sem prepričan, da se bomo domov vrnili s kolajnami. Razvoj športa pri nas se je zaviral več kot 25 let,« je za tiskovno agencijo Reuters dejal predsednik Olimpijskega komiteja Kosova Besim Hasami.

Odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja je med tem že vzbudila močno zgražanje in ogorčenost Srbije in njenega olimpijskega komiteja (OKS). »OKS vehementno obsoja odločitev izvršnega odbora Mednarodnega olimpijske komiteja, ki je podelil članstvo Kosovu. OKS bo vložila protest in bo še naprej delovala v skladu s priporočili srbskih oblasti,« so zapisali na svoji spletni strani.