Na vse načine se trudimo najti rešitve

"Vse odkar sem seznanjen s slabim stanjem občinskih financ za prihodnje leto, se na vse načine trudimo najti rešitve za zagotovitev najbolj osnovnih dejavnosti na področju sociale. Kot župan si namreč ne morem dovoliti zaustavitve izvajanja osnovnih socialnih programov, ki se dotikajo najbolj ranljivih skupin ljudi," je zapisal Fištravec.

Ob tem je sporočil, da jim je doslej po skrbni prerazporeditvi denarja za leto 2015 uspelo zagotoviti sredstva za javna dela na področju socialnega varstva in socialnega podjetništva ter za ukrepe aktivne politike zaposlovanja.

Zagotovljen naj bi bil tudi denar za prispevke za novorojenčke, delovanje varne hiše, materinskega doma in zavetišča za brezdomce ter socialno kuhinjo, pa tudi za letovanje otrok iz socialno ogroženih družin.

Še naprej bo počel vse, kar je v njegovi moči

Fištravec je tudi zapisal, da bo še naprej počel vse, kar je v njegovi moči, da vzpostavijo stabilnost mestnih financ, predvsem pa si želi, da večletno neprimerno ravnanje z občinskim denarjem ne bi preveč boleče vplivalo na finančno stanje občanov.

Vodstvo mariborske občine se je pred pripravo izhodišč za proračuna v naslednjih dveh letih, ki naj bi jih mestni svet predvidoma obravnaval 23. decembra, v petek odločilo naliti čistega vina glede stanja mestnih financ. Takrat so sporočili, da denarja ni za skoraj nič več od tistega, kar mora občina pokriti po zakonu, zato se občanom obetajo podražitve na vseh področjih.

Kot je takrat pojasnil župan, bi lahko iz proračuna izpadli vsi programi s področja kulture, šolstva in sociale. Kaj to pomeni v številkah, je ponazoril direktor mestne uprave Lah, ki je povedal, da prihodkovna stran že nekaj zaporednih let ne sledi odhodkovni. Prihodki trenutno po Lahovih besedah skoraj ne dosegajo več niti zakonskih obveznosti mestne občine. Te so ocenjeni na 79 milijonov evrov, načrtovani prilivi za leto 2015 pa so za zdaj ocenjeni na 87 milijonov evrov.