»Na prvih tekmah je vedno nekaj negotovosti. Vadbeni načrt lahko kljub dobremu občutku med pripravami skriva kakšno slabost. Sem tak, da vedno želim več, biti višje, narediti bolje in hitreje. V tem neizprosnem boju bi lahko prišlo tudi do zmote,« je Jakov Fak opisal bojazen, ki ga je spremljala v Österundu. Letos še posebno, ker čuti večjo soodgovornost do vadbenega programa, ki ni več na ramenih glavnega trenerja Uroša Velepca.

Udarni slovenski biatlonski trojček je lahko pomirjen. Po treh posamičnih tekmah je popularni Jaka na četrtem mestu razvrstitve točkovne bere, Teja Gregorin sedma in Klemen Bauer 16. Statistika kaže, da je ob Norvežanih, bratih Boe, veteranu Oleju Einarju Bjoerndalnu in vodilnemu Emilu Svendsenu, Fak najhitrejši biatlonec v smučini, tik na robu deseterice pa je tudi Klemen Bauer. Vmes bi moral biti le še junak sobote in nedelje Martin Fourcad, ker se je na tekmi na dvajset kilometrov sprehodil do cilja.

Drugo poglavje je streljanje. Svendsen nosi rumeno majico po zaslugi odličnega streljanja. S 94-odstotno natančnostjo (zadetih 47 od 50 tarč) prekaša vse, Fak in Bauer sta med najhitrejšimi, a ne med natančnejšimi (84-odstotno), posebno stoje (76 odstotno). Po tej plati med biatlonkami posebej izstopa Teja Gregorin (90), še zlasti stoje (88). S tem je nadoknadila zaostanek v smučini, kjer Kaisa Makarainen in Darja Domračeva pridobita kar pet odstotkov časa in več. Proti Andreji Mali (32. v pokalu) pa skoraj sedem odstotkov.

Na tovrstno statistiko se navezuje še ena ugotovitev. Vseh petnajst največjih uspehov z uvrstitvami na zmagovalni oder, tudi sobotno v Östersundu, je Fak dosegel pri dnevni svetlobi, ne v soju žarometov na večernih tekmah, kot je bila četrtkova dvajsetka. Za to posebnost ni vedel, a ga naša ugotovitev ni presenetila. »Tudi sam sem na treningu v Idreju opazil razliko pri streljanju pri umetni svetlobi ali lesketajoči svetlobi v soncu. Mogoče drugi vidijo sence drugače ali bolje, sam pri streljanju ne opazim razlike. Ne vem, kakšni vzroki so za to, vendar želim poiskati medicinske strokovnjake, ki bi mi to pojasnili,« je statistično ugotovitev vzel resno.

Fak ni skrival, da so večja nihanja v streljanju in teku posledica poznega odhoda na sneg v Skandinavijo, ko so konkurenti že tekmovali. »Začetek je bil turbulenten. Sam bi raje videl, da bi šli prej na Norveško in da bi imel vsaj dve tekmi več za seboj. Torej toliko kot konkurenca. Tako bi bila nihanja po moje manjša, čeprav se dobrim in slabim dnem vsekakor ne moremo izogniti. Zgodnejši odhod v Skandinavijo že vidim kot izboljšanje za naslednjo sezono,« je Fak ob kritiki vodstvu reprezentance že našel rešitev. Dobro zanj je, da je letošnjo sezono večina tekem podnevi, tudi v Hochfilznu, kjer se bo niz tekem svetovnega pokala nadaljeval od petka do nedelje, ter na Pokljuki (18.–21. december), kjer bo za pripravo prog ključnih nekaj prihodnjih dni.